Shutterstock

Koska suola pitää lisätä keitinveteen?

Monissa keittokirjoissa sanotaan, että suola pitää lisätä perunoiden tai pastan keitinveteen vasta, kun vesi kiehuu. Miksi?

Vaikka suola on useimpien keittiöiden tärkeimpiä mausteita, sen käytöstä on hyvin eriäviä mielipiteitä. Keittokirjojen ohje panna suola vasta kiehuvaan veteen ei kuitenkaan perustu makuasioihin vaan energiansäästöön.

Suola nimittäin nostaa veden kiehumispistettä.

Tavallinen maustamaton vesijohtovesi kiehuu 100 asteessa. Jos vedessä on suolaa, kiehumispiste on korkeampi. Tarkka asteluku riippuu suolan määrästä.

Vähennä veden määrää ja säästä energiaa

Kovin merkittävää energiansäästöä suolankäytön säätelyllä ei kuitenkaan saavuteta. Suola kyllä hidastaa kiehumista, sillä se lisää veden pintajännitystä. Kun suola liukenee veteen, se hajoaa natrium- ja kloridi-ioneiksi. Ionit ovat sähköisesti varautuneita ja vetävät vesimolekyylejä puoleensa, jolloin vesimolekyylit tulevat lähemmäksi toisiaan.

Suolaa tarvitaan kuitenkin melkoisesti, ennen kuin se vaikuttaa merkittävästi veden kiehumispisteeseen.

Jotta veden kiehumispiste nousisi 0,5 astetta, litrassa vettä pitäisi olla 58 grammaa suolaa. Yleensä pastan keitinveteen pannaan 2-4 grammaa suolaa.

Energiansäästön näkökulmasta on tehokkaampaa käyttää mahdollisimman vähän vettä. Jota 1 gramma vettä lämpenisi 1 asteen, tarvitaan 4,19 joulea energiaa. Niinpä 0,8 litraa suolaista vettä kiehuu nopeammin kuin litra suolatonta vettä.