Kiista: Mikä säästää enemmän energiaa, käsin tiskaaminen vai astianpesukone?

Vihaan astioiden pesua käsin, mutta vaimoni väittää, että se on halvin ja ympäristöystävällisin tapa. Onko hän oikeassa?

© Shutterstock

Jos peset astiat käsin kylmällä vedellä, energiaa ei kulu paljon. Pesutulos ei kuitenkaan ole kovin hyvä, sillä esimerkiksi rasvaa ja ruuantähteitä on vaikeaa saada irti noin 10-asteisella vesijohtovedellä.

Jotta lautaset ja aterimet tulisivat kuta kuinkin puhtaiksi, energiaa eniten säästävä tapa on käyttää astianpesukoneen eko-ohjelmaa ja täyttää kone aivan täyteen.

Eko-ohjelmallakaan astiat eivät aina tule aivan puhtaiksi, vaikka ohjelma liottaakin astioita monta tuntia 45-asteisessa. Lämpötila ei kuitenkaan ole riittävän kuuma, jotta kaikki bakteerit kuolisivat.

Kaikki kuolee 62 asteessa

Jos haluat olla aivan varma siitä, että lautaset ovat puhtaita, astioiden pesuun käytettävän veden pitää olla vähintään 62-asteista. Silloin kaikki tauteja aiheuttavat mikrobit kuolevat varmasti.

Astioiden käsipesussa ei 62-asteista vettä voi käyttää ilman vakavien palovammojen riskiä, joten astianpesukone on ainoa vaihtoehto.

Energiankulutus

Jos käytät astianpesukoneen säästöohjelmaa kello 3 yöllä, astioiden pesemisen CO2-päästöt per kWh ovat pienemmät kuin jos peset astiat käsin alkuillasta.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Vedenkulutus

Astianpesukone kuluttaa yleensä vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen, jolloin vaihdetaan vesi ja huuhdellaan astiat. Jos astioita pestään juoksevan veden alla, kulutus voi nousta satoihin litroihin.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Hankintakustannukset

Astianpesukone on kallis investointi. Kalleimmat mallit ovat yleensä edullisimpia käytössä ja ne myös kestävät pitkään. Käsin tiskaamiseen tarvitaan vain tiskiallas tai vati, harja ja pari keittiöpyyhettä.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Pesuaika

Astianpesukone on nopea täyttää ja tyhjentää, mutta säästöohjelma voi kestää monta tuntia. Jos tarvitset astioita nopeammin, kannattaa pestä käsin.

Shutterstock & Lotte Fredslund