nb_u09 Turbine

Kaasuturbiini puhaltaa kuin hirmumyrsky

General Electric -yritys on luonut metallisen jättihirviön: kaasuturbiinin, joka pyörittää 600 megawatin voimalaa. Siitä saadaan sähkö 600 000 kotitaloudelle.

torstai 26. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Kuvittele, että hurrikaaniasteikon voimakkuudella viisi puhaltava myrsky voitaisiin käynnistää ja lopettaa napin painalluksella. Moinen myrskykone on jo olemassa: General Electricin 362 tonnia painava Harriet-kaasuturbiini, jota yritys parhaillaan testaa Etelä-Carolinassa Yhdysvalloissa.

Maailman suurin ja tehokkain turbiini, joka toimii maakaasulla, ei tuota sähköä suoraan, vaan se puhaltaa lämmintä ilmaa 600 megawatin höyrygeneraattoriin.

Harriet-turbiinia testataan sitä varten rakennetussa laitoksessa Grenvillessä Yhdysvalloissa. Kuva: General Electric.

Ilmalaiva täyttyy 10 sekunnissa

Harrietin puhaltamien kaasujen nopeus yltää samoihin lukemiin kuin vitosluokan hurrikaani. Se pystyisi esimerkiksi täyttämään Goodyearin suuren ilmalaivan noin 10 sekunnissa.

Harrietissa pyörivät lavat on tehty yksikiteisestä seoksesta, joka kestää jopa 1?000 asteen lämmön. Lavat ovat samanlaisia kuin suihkukoneen moottorissa.

Kehitetty kestävään kehitykseen

Turbiini on kehitetty tulevaisuuden voimaloille, jotka käyttävät useita joskus epävakaitakin energianlähteitä, kuten tuulta ja auringonvaloa. Yksi Harrietin eduista on se, että voimala, joka käyttää kaasuturbiinia ”moottorinaan”, voidaan käynnistää 30 minuutissa.

Jos perinteinen hiilivoimala ajetaan alas vähäisen sähkönkysynnän vuoksi, sen käynnistäminen uudelleen kestää 2–12 tuntia.

Energia-ala alkaa vihertää

Lähitulevaisuuden energiaratkaisuiksi on kaavailtu maakaasua sekä aurinko- ja tuulienergiaa. Myöhemmin uuden sukupolven ydinvoimalat voivat tuoda energiantuotantoon uuden vaihtoehdon. Lue lisää tulevaisuuden energiaratkaisuista alla olevista artikkeleista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: