Bladeless Vortex

Jököttävä tuulivoimala värisee ja tuottaa sähköä ilman lapoja

Uusi espanjalainen tuulivoimala värisee tuulessa ja tuottaa sähköä.

Tuulivoimalat näkyvät maisemassa, ärsyttävät lähistön asukkaita ja tappavat lintuja. Pian voi kuitenkin olla toisin.

Espanjalainen Vortex Bladeless -yritys on kehittänyt uudenlaisen tuulivoimalan, jossa ei ole meluavia lapoja.

Uusi tuuliturbiini koostuu kolme metriä korkeasta lasikuitupylväästä, joka tuottaa sähköä värisemällä tuulessa.

Netissä neropatit ovat jo havainneet tuulivoimalan erikoisen ulkonäön ja keksineet sille lempinimen ”skybrator”.

Tuuli luo pyörteitä, jotka saavat tangon värisemään

Tuulivoimalan alaosa on tiukasti kiinni maassa, mutta yläosa voi heilua vapaasti tuulessa. Tangon sisässä on generaattori, joka muuttaa tangon värinät sähköksi.

Vortex Bladeless -yrityksen Tacoma-malli testissä. Copyright: Vortex Bladeless

Värisevä tanko perustuu virtausdynamiikkaan liittyvään ilmiöön, joka havaittiin jo vuonna 1911.

Jos olei yrittänyt puhdistaa uima-allasta, saatat tietää, mistä on kyse. Kun vedät vedessä tankoa, jossa on verkko, liikkeestä syntyy pyörteitä. Sama tapahtuu Vortex Bladeless -tuulivoimalassa, kun tuuli osuu siihen.

Pyörteet aiheuttavat yleensä ongelmia rakennussuunnittelussa, sillä ne saavat rakennuksen värisemään omalla taajuudellaan, ja värinä voi kasvaa heilunnaksi, jolloin rakennus voi pahimmassa tapauksessa jopa sortua.

Vortex Bladeless -yrityksen tuulivoimalassa ilmiötä on käytetty hyödyksi niin, että tangon halkaisija, korkeus ja massa on sopeutettu paikallisiin tuuliolosuhteisiin.

Lisäksi magneettinen järjestelmä muuttaa tangon jäykkyyttä tuulen voiman mukaisesti. Siten todennäköisyys sille, että tankoon osuu juuri sellaisia virtauksia, joiden avulla saadaan tuotettua sähköä, kasvaa.

Ei lapoja, ei ongelmia?

Kun tuulivoimalassa ei ole lapoja, saavutetaan monia hyötyä.

Vortex Bladeless -yrityksen mukaan heidän uusi tuulivoimalansa on lähes äänetön. Lisäksi se aiheuttaa tavanomaisia tuulivoimaloita vähemmän haittaa alueen eliöstölle, sillä perinteiset tuulivoimalat vahingoittavat usein linnustoa.

Taloudellisesti suurin hyötä on se, että lavattomassa tuulivoimalassa on perinteistä vähemmän liikkuvia osia, joten sitä pitää myös huoltaa normaalia vähemmän.

Vortex Bladeless Tacoma

Het Tacoma-model wordt getest.

© Vortex Bladeless

Vortex Bladeless painottaa kuitenkin, että sen uusi voimala ei suoraan kilpaile perinteisten tuulivoimaloiden kanssa. Sen sijaan tekniikkaa käytetään paikoissa, missä yleinen malli on epäkäytännöllinen, muun muassa tiheään asutuilla seuduilla.

Uudenmallinen voimala ei kuitenkaan vielä ole valmis sähköverkkoon liitettäväksi. Vortex Bladeless -voimalan turbiini on nimittäin niin pieni, että sillä voidaan tuottaa vain pieniä määriä sähköä.

Seuraavaksi yritys suunnittelee rakentavansa suuremman prototyypin, 140 metriä korkean tornin, joka voisi tuottaa 1 megawatin verran sähköä.