Fusion 2014/12

Fyysikot ottavat mallia Auringosta

Auringon energia syntyy fuusioprosessissa. Kaliforniassa fyysikot ovat nyt ensimmäistä kertaa onnistuneet kopioimaan Auringon voimalaitoksen toimintaa.

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Fyysikot ovat onnistuneet tuottamaan fuusiolla enemmän energiaa kuin mitä prosessin käynnistäminen vaatii. Kaliforniassa sijaitsevassa NIF-koereaktorissa 192 erittäin voimakasta lasersädettä suunnataan samaan aikaan pieneen vetypellettiin.

Polttoainepelletti kuumenee 50 miljoonaan asteeseen, ja kun fuusio käynnistyy, vapautuu energiaa. Fuusiovoimalan kehityksessä on päästy askel eteenpäin.

Ympäristöystävällistä energiaa

Fuusio on ympäristöystävällinen tapa tuottaa energiaa. Siitä ei synny radioaktiivista jätettä, eikä räjähdyksen vaaraa ole. Fuusiossa polttoainetta saadaan merivedestä ja litiumista, joita on riittävästi tuhansiksi vuosiksi.

Katso, miten fyysikot Kaliforniassa käynnistivät laserit, ja seuraa 192 laserin tietä reaktorikammioon, jossa vedystä saadaan energiaa fuusioprosessissa.

Katso video

Lue lisää fuusiovoimaloista

Haluatko tietää lisää fuusiosta tulevaisuuden energianlähteenä? Lue koko artikkeli Tieteen Kuvalehden numerosta 12/2014.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: