Ennätystehokas tuulivoimala jauhaa sähköä Skotlantiin

Skotlannin rannikolla töröttävä tuulivoimala ylettyy 191 metriä merenpinnan yläpuolelle ja seisoo pohjassa kolmella jalalla.

© Vattenfall

Skotlannin itärannikon edustalla seisoo tuulivoimala, jonka teho on 8,8 megawattia. Se on tuulivoimaloiden maailmanennätys.

Voimalan on rakennuttanut ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall, ja sen on valmistanut tanskalainen Vestas-yhtiö.

Roottorin läpimitta on lähes Näsinneulan korkeus

Voimala saa seurakseen 10 muuta samanlaista myllyä. Yhdessä ne tuottavat sähköä 80 000 kotitalouden tarpeisiin, mikä vastaa 23:a prosenttia läheisen Aberdeenin kaupungin kulutuksesta.

Voimalan korkeus merenpinnasta roottorin kärkeen on 191 metriä. Kukin roottorin lapa on 80 metriä pitkä, ja koko roottorin läpimitta on 164 metriä, mikä on vain neljä ­metriä vähemmän kuin Tampereen Näsin­neulan korkeus.

Samalla kun ennätysvoimala syöttää päästötöntä sähköä Britannian sähköverkkoon, siinä testataan uutta tekniikkaa, jolla yritetään tehdä tuulivoimapuistot tehokkaammiksi ja halvemmiksi.

Alipaine pitää voimalan pysytssä

Voimalan perustukset on tehty uudella menetelmällä, jossa merenpohjaan lasketaan kolmijalkainen tukirakenne.

Kunkin jalan pohjassa on kymmenen metrin levyinen lieriö, joka on umpinainen ylhäältä ja avonainen alhaalta. Kun lieriö on painunut pohjaan, se pumpataan tyhjäksi vedestä.

Näin sen sisään syntyy alipaine, joka imee sen kiinni pohjaan. Tämän jälkeen perustukset vahvistetaan betonikerroksella. Kun perustukset ovat paikoillaan, asennetaan itse mylly roottoreineen.

Kun mylly on tullut käyttöikänsä päähän, se voidaan irrottaa pohjasta. Koko rakennelman korkeus pohjasta huipulle on 260 metriä.