Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Vattenfall
Teknologia - Energia

Ennätystehokas tuulivoimala jauhaa sähköä Skotlantiin

Skotlannin rannikolla töröttävä tuulivoimala ylettyy 191 metriä merenpinnan yläpuolelle ja seisoo pohjassa kolmella jalalla.

Skotlannin itärannikon edustalla seisoo tuulivoimala, jonka teho on 8,8 megawattia. Se on tuulivoimaloiden maailmanennätys.

Voimalan on rakennuttanut ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall, ja sen on valmistanut tanskalainen Vestas-yhtiö.

Roottorin läpimitta on lähes Näsinneulan korkeus

Voimala saa seurakseen 10 muuta samanlaista myllyä. Yhdessä ne tuottavat sähköä 80 000 kotitalouden tarpeisiin, mikä vastaa 23:a prosenttia läheisen Aberdeenin kaupungin kulutuksesta.

Voimalan korkeus merenpinnasta roottorin kärkeen on 191 metriä. Kukin roottorin lapa on 80 metriä pitkä, ja koko roottorin läpimitta on 164 metriä, mikä on vain neljä ­metriä vähemmän kuin Tampereen Näsin­neulan korkeus.

Samalla kun ennätysvoimala syöttää päästötöntä sähköä Britannian sähköverkkoon, siinä testataan uutta tekniikkaa, jolla yritetään tehdä tuulivoimapuistot tehokkaammiksi ja halvemmiksi.

Alipaine pitää voimalan pysytssä

Voimalan perustukset on tehty uudella menetelmällä, jossa merenpohjaan lasketaan kolmijalkainen tukirakenne.

Kunkin jalan pohjassa on kymmenen metrin levyinen lieriö, joka on umpinainen ylhäältä ja avonainen alhaalta. Kun lieriö on painunut pohjaan, se pumpataan tyhjäksi vedestä.

Näin sen sisään syntyy alipaine, joka imee sen kiinni pohjaan. Tämän jälkeen perustukset vahvistetaan betonikerroksella. Kun perustukset ovat paikoillaan, asennetaan itse mylly roottoreineen.

Kun mylly on tullut käyttöikänsä päähän, se voidaan irrottaa pohjasta. Koko rakennelman korkeus pohjasta huipulle on 260 metriä.

Lue myös:

Suhteellisuusteoria

Nyt fyysikot voivat löytää mystiset madonreiät

3 minuuttia
Elämä avaruudessa

Elämää Venuksessa? 5 hankkeen on määrä paljastaa totuus

4 minuuttia
Fysiikan ilmiöt

Yhdysvaltalaisfyysikko aikoo luoda spiraalin nykyisyyden ja menneisyyden välille

17 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota