Shutterstock
Energisparer

Energiansäästäjän tarkistuslista

Sitä, joka jo käyttää energiapihejä kodinkoneita eikä tuhlaa valaistuksessa ja lämmityksessä, voi kiinnostaa myös vihreän sähkön tuottaminen omiin tarpeisiin ja kodin tekeminen niin älykkääksi, että se korjaa asukkaiden virheitä.

Lisää älykkyyttä

Helppo tapa vähentää energiankulutusta on sijoittaa älykkääseen patteritermostaattiin. Yksi vaihtoehto on Netatmon älytermostaatti, joka seuraa antureilla asukkaiden tapoja ja antaa jatkuvasti tietoa optimaalisesta lämpötilansäädöstä. Termostaattia käytetään Googlen tai Applen ääniohjauksella.

Netatmo
© Netatmo

Juttele pistorasian kanssa

Älykodissa pistorasiatkin osallistuvat sähkönsäästöön. Hyvä esimerkki on Belkinin Wemo-järjestelmä, joka mahdollistaa pistorasian avaamisen ja sulkemisen puhelimella tai ääniohjauksisesti Applen avustajalla, Sirillä. Nykyistä eurooppalaisversiota ei voi käyttää Android-laitteilla.

Belkin
© Belkin

Tekoäly paljastaa kodin energiasyöpöt

Energiansäästäjän tarkistuslista on puutteellinen, jos siltä puuttuu sähkönkulutuksen seuranta. Helppo ratkaisu on Sense Energy Monitor. Asentaja liittää sen ”aivot” sähkökeskukseen, ja käyttäjä tallentaa mukana tulevan sovelluksen. Sillä pystyy seuraamaan sähkönkulutusta ajantasaisesti. Algoritmi alkaa hahmottaa jokaisen yksikön profiilia, ja kun se kirkastuu, yksikkö saa nimen, kuten liesi. Jonkin ajan kuluttua kodin kaikki sähkölaitteet on nimetty, ja sovellus kertoo, mitkä niistä kuluttavat eniten energiaa.

Sense Energy Monitor
© Sense

3 x mikrovoimala: Vesi- ja aurinkosähköä

Hydro Power
© Unicun

Puutarhaletkusta vesivoimaa

Pieni Micro Hydro Power -generaattori ei ratkaise suuria energiakriisejä, eikä se ole erityisen käytännöllinen, mutta idea on hauska. Esimerkiksi kasteluletkuun liitettävä vehje toimii samalla periaatteella kuin oikea vesivoimalaitos: veden virtaus pyörittää turbiinia, jonka akseliin on kiinnitetty sähkögeneraattori.

Solar Window
© Unicun

Varavirtalähde ikkunaan

Mukaan otettavia aurinkolatureita on nykyään joka lähtöön, ja myös powerbankeiksi kutsuttuja varavirtalähteitä on monenmoisia. Solar Window Charger yhdistää ne. Laitteen voi kiinnittää imukupeilla ikkunaruutuun, jossa se vastaanottaa paljon valoa. Aurinkosähköllä täyteen lataaminen kestää valmistajan mukaan kahdeksan tuntia.

Vandur
© Unicun

(Iki)vanha keksintö käyttöön

Jo 3 600 vuotta sitten Babyloniassa ja Egyptissä mitattiin aikaa vesikellolla. Vanhan idean pohjalta on kehitetty uudenlainen aikarauta. Eco-friendly Water Powered Clock käy vedellä, eikä se tarvitse paristoa eikä akkua. Muunnin erottaa vedestä elektronit, joista syntyvä virta pitää kellon käynnissä.

Anna peilin lämmittää

Saksalaisyhtiö Infranomic valmistaa peilejä, jotka lähettävät infrapunasäteilyä. Kun katselee itseään peilistä, aistii sen lämmittävän vaikutuksen. Vaikka infrapunalämmitin kuluttaa sähköä, sen hyötysuhde on tavallisia pattereita parempi. Selitys löytyy siitä, että infrapunasäteet lämmittävät ilman sijasta kiinteitä kappaleita – kuten kehoa.

Infranomic
© Infranomic