Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uudentyyppinen "aurinkokenno" imee sähköä varjosta

Singaporelaiset tutkijat ovat kehittäneet eräänlaisen aurinkokennon, joka ei tarvitse suoraa auringonvaloa energian tuottamiseen. Laite voisi olla läpimurtoratkaisu aurinkoenergian hyödyntämisessä kaupungeissa.

Shutterstock

Kun on kyse aurinkokennoista, ajatellaan usein, että varjo on niiden vihollinen numero yksi. Mitä enemmän varjoa, sitä vähemmän tehokkaita ne ovat. Nyt Singaporen kansallisen yliopiston tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet laitteen, joka pystyy hyödyntämään myös varjoa energian tuotannossa.

Asiaa tuntemattoman silmään "varjogeneraattori" voi näyttää aivan tavanomaiselta aurinkokennolta, joka koostuu piilevystä ja muovikalvosta. Se toimii kuitenkin aivan eri tavoin.

Siinä missä tavallinen aurinkokenno vaatii toimiakseen suoraa auringonvaloa, varjogeneraattori käyttää hyväksi valon ja varjon kontrastia. Kun generaattori on osaksi valossa ja osaksi varjossa, osien välille syntyy jännite, joka tuottaa sähköä.

Katso, miten sähköä syntyy valon ja varjon leikistä:

Tuplasti tehokas ja hinta kymmenesosa

Generaattori tuottaa toistaiseksi selvästi vähemmän sähköä kuin aurinkokennot optimaalisissa oloissa, mutta se toimii myös hämärässä ja varjojen liikkuessa esimerkiksi talon sisätiloissa, jolloin se on kaksi kertaa niin tehokas kuin perinteiset aurinkokennot. Lisäksi sen tuottaminen maksaa vain kymmenesosan tavallisten aurinkokennojen tuotantokustannuksista.

Uusi tekniikka on siksi erittäin lupaava, jos sitä vain pystytään valmistamaan isossa mittakaavassa ja tehokkaampana.

Nykyisin generaattori tuottaa vasta riittävästi sähköä digikellon käyttämiseen. Sen tehokkuutta onkin kyettävä kasvattamaan, jos sitä aiotaan käyttää muihin tarkoituksiin. Haaste ei kuitenkaan pelota tutkijoita.

Vaikka varjogeneraattori soveltuu nykyisellään lähinnä kodin elektroniikan, kuten älypuhelinten ja muiden laitteiden, lataamiseen ja käyttämiseen, tutkijat uskovat, että samaa tekniikkaa voitaisiin ongelmitta soveltaa isompiin tarkoituksiin ulkona. Siitä voisi aikanaan kehittyä keskeinen sähköntuotantotekniikka.

Generaattori voisi olla erityisen käyttökelpoinen tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa, missä korkeat rakennukset estävät suoran auringonvalon käytön. Generaattorin toimintaan ei vaikuta lämpötila eikä ilmankosteus, ja generaattoreita voidaan asentaa kaikille pinnoille, esimerkiksi jalkakäytäville.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota