Shutterstock
Aurinkokennot ja heijastus vedessä

Portugaliin Euroopan suurin kelluva aurinkovoimala

Portugalissa patojärvessä on pian Euroopan suurin kelluva aurinkovoimala, joka alkaa tuottaa vihreää energiaa 1 500:lle kotitaloudelle heinäkuusta alkaen. Padossa on jo vesivoimala, joten aurinkokennojen yhdistäminen sähköverkkoon oli helppoa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut kaasun ja öljyn hinnan pilviin ja vauhdittanut siirtymistä uusiutuviin energiamuotoihin.

Yksi uusista hankkeista on Euroopan suurin kelluva aurinkovoimala, joka heinäkuussa alkaa tuottaa sähköä 1 500:lle kotitaloudelle Portugalissa.

Aurinkokennot kelluvat patojärvessä, jossa toimii myös vesivoimalaitos, joten aurinkopaneelien kytkeminen sähköverkkoon oli helppoa.

Neljä kelluvaa jalkapallokenttää tuottaa vihreää energiaa

Uusi kelluva aurinkovoimala sijaitsee Alquevan padon yläpuolella olevassa järvessä Portugalin kaakkoisosassa.

Pato on Länsi-Euroopan suurin, ja järvi on suurin padottu järvi. Nyt järvessä sijaitsee myös Euroopan suurin kelluva aurinkovoimala.

Euroopan suurin kelluva aurinkovoimala Portugalissa

Alquevajärvessä kelluvat 12 000 aurinkokennoa vastaavat alaltaan neljää jalkapallokenttää. Ne muodostavat Euroopan tämän hetken suurimman kelluvan aurinkovoimalan.

© Miguel Pereira/Reuters/Ritzau Scanpix

Kaikkiaan 12 000 aurinkokennoa, jotka vastaavat alaltaan neljää jalkapallokenttää, on jo kuljetettu paikan päälle.

Kun aurinkokennojen asentaminen saadaan heinäkuussa päätökseen, laitos tuottaa Portugalin energiayhtymän, Energias de Portugal (EDP), mukaan 7,5 gigawattituntia sähköä vuodessa. Se kattaa 1 500 kotitalouden vuosittaisen kulutuksen.

Aurinkokennojen sijoittaminen patojärveen tuo mukanaan etuja, sillä padon vesivoimalaitos on jo yhteydessä sähköverkkoon.

Aurinkovoimalan tuottamaa ylijäämäenergiaa varastoidaan myös litiumakkuihin, joiden kapasiteetti on kaksi gigawattituntia.

Portugalin ilmasto vauhdittaa vihreää siirtymää

Aurinkovoimalan tuottama sähkö maksaa hankkeen johtajan, Miguel Patenan, mukaan vain kolmasosan kaasulla toimivaan sähkölaitokseen verrattuna.

Kelluvat aurinkopaneelit vähentävät sekä energian hintaa että hiilidioksidipäästöjä.

Energias de Portugal, joka tuottaa suurimman osan Portugalissa käytetystä sähköstä, on ilmoittanut tavoitteekseen olla täysin hiilineutraali vuonna 2030.

Etelä-Euroopan ilmasto tarjoaa monia mahdollisuuksia energiantuotantoon. Portugalissa on sekä aurinkoa että Atlantilta puhaltavaa tuulta runsaasti. Niitä kumpaakin voidaan hyödyntää sähköntuotannossa entistä tehokkaammin.

Energias de Portugal on jo saanut luvat laajentaa Alquevan aurinkovoimalaa niin, että sen kapasiteetti nousisi 70 megawattiin.

Nykyisen kelluvan aurinkovoimalan kapasiteetti on viisi megawattia.