Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt aurinkokenno oppi hikoilemaan

Aavikoille perustetut aurinkovoimalat kuumenevat usein liikaa, mutta nyt ne voidaan jäähdyttää vettä imevällä geelillä, jolloin sähköntuotanto kasvaa jopa 19 prosenttia.

Shutterstock

Keinoja kasvattaa aurinkokennojen tehokkuutta on etsitty pitkään. Tätä varten on testattu uusia materiaaleja ja muotoiluja, ja jotkin ratkaisut ovatkin kasvattaneet sähköntuotantoa parilla prosentilla.

Nyt Hong Kongin teknisen yliopiston tutkijat ovat lyöneet tähänastiset saavutukset laudalta ratkaisulla, joka on yhtä yksinkertainen kuin nerokaskin: aurinkokenno on opetettu hikoilemaan.

Aurinkovoimaloita perustetaan paljon aavikoille. Ongelmana on kuitenkin se, että aavikoilla ei ole riittävästi vettä aurinkokennojen jäähdyttämiseen.

© Shutterstock

Useimmat aurinkokennot pystyvät muuttamaan vain noin 20 prosenttia auringon energiasta sähköksi. Suurin osa energiasta muuttuu lämmöksi, mikä haittaa voimalan toimintaa.

Lämpö alentaa tuotantoa

Lämpö on erityinen ongelma aavikoilla, jotka muuten soveltuvat hyvin aurinkovoimaloiden sijoituspaikaksi. Aavikolla lämpötila voi helposti kohota yli 40 asteen, ja jo 25 asteen lämpötila alentaa sähköntuotantoa.

Hongkongilaiset tutkijat ovatkin siksi kehittäneet tavan auttaa aurinkokennoja pääsemään eroon liikalämmöstä.

Uusi tekniikka suojaa kennoa lämpöhalvaukselta

Hiljattain kehitetty geeli kerää öisin vettä ja jäähdyttää aurinkokennoa päivällä, jolloin tehokkuus kasvaa.

Ken Ikeda Madsen

1. Geeli imee nestettä yöllä

Öisin, kun lämpötila on alhainen ja ilmankosteus korkea, geeli aurinkokennon taustapuolella imee itseensä vesimolekyylejä.

2. Aurinkokenno hikoilee päivällä

Päivisin, kun aurinkokennon lämpötila kohoaa liian korkeaksi, lämpö johtuu geeliin, josta alkaa haihtua vettä.

Keksinnön ydin on erikoinen geeli, joka koostuu hiilinanoputkista ja kalsiumkloridia sisältävistä polymeereista.

Geeli ilmee öisin vesihöyryä ilman ollessa viileä. Päivällä, kun lämpötila alkaa nousta ja ilmankosteus alentua, geelistä alkaa taas haihtua vettä.

Tehokkuus kasvaa 19 prosenttia

Testissä tutkijat sivelivät geeliä aurinkopaneeleihin selvittääkseen, voisiko haihtuminen jäähdyttää paneeleja.

Teho osoittautui yllättävän suureksi. Hikoileva geeli viilensi aurinkokennoja jopa 10 astetta, mikä kasvatti sähköntuotantoa 15 prosenttia.

Kun geeliä testattiin ulkona, tehokkuuden lisäys oli peräti 19 prosenttia, koska jäähtyminen oli tuulen ansiosta vielä tehokkaampaa kuin sisätiloissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota