Solar Cell UNSW
Teknologia - Aurinkokennot

Mullistavat aurinkokennot lupaavat valoisaa tulevaisuutta

Australialaiset insinöörit ovat luoneet aivan uudentyyppisen, ultratehokkaan aurinkokennon, joka lupaa maapallolle kestävään energiantuotantoon perustuvaa tulevaisuutta.

Uuden-Etelä-Walesin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään Australian Sydneyssä tuotteen, jonka kehittelyyn uskottiin kuluvan vielä ainakin 35 vuotta.

He ovat luoneet aivan uudentyyppisiä aurinkokennoja, joilla keskittämätöntä auringonvaloa kyetään muuntamaan sähköenergiaksi uskomattoman tehokkaasti.

He ovat itse asiassa kyenneet nostamaan entisen 24 prosentin hyötysuhteen ennenkuulumattomaan 34,5 prosenttiin.

Aurinkokennot ylittävät kaikki odotukset

Keskittämätön auringonvalo on suoraa auringonvaloa, jota ei ole keskitetty peileillä koostetuksi säteeksi – niin toimivat esimerkiksi omakotitalojen katoilla olevat kookkaat aurinkopaneelit.

Saksalainen Agora Energiewende -ajatushautomo asetti hiljattain ilman keskittimiä tuotettavan aurinkosähkön kunnianhimoiseksi hyötysuhdetavoitteeksi 35 %.

Saksalaiset pitivät optimistisena tavoitteena kyseisen tehokkuuden saavuttamista vuoteen 2050 mennessä, mutta tuon aikataulun australialaiset ovat nyt panneet mukavalla tavalla uusiksi.

Uudet kennot ovat entistä pienempiä ja tehokkaampia

Sydneyn tutkijat eivät onnistuneet pelkästään tehokkuuden kasvattamisessa.

Heidän uudet aurinkokennonsa ovat myös paljon aiempia pienempiä, joten samalla kennoalalla voidaan nyt tuottaa paljon enemmän aurinkosähköä kuin ennen.

Aiemmat hyötysuhde-ennätykset tehtiin 800 neliösenttimetrin kennoalalla, mutta uudet australialaiset valosähköiset aurinkokennot tuottavat sähköä 34,5 prosentin hyötysuhteella jo 28 neliösenttimetrin alalla.

Tämän ansiosta entisistä kennoista tehokkaimman vaatimalle alalle voidaan sijoittaa lähes 30 uudentyyppistä kennoa, ja se taas tietää sitä, että aurinkosähkö muuttuu entistä edullisemmaksi!

Lue myös:

Aurinkokennot

Uudet aurinkokennot täyttävät bensatankin auringolla

1 minuuttia
Aurinkokennot

Aavikoilla aletaan kerätä energiaa

1 minuuttia
Aurinkokennot

Aurinkovoimala lataa yli miljoonaa akkua

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!