Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jäteikkunat keräävät Auringon hukkaenergiaa

Ne vangitsevat valoa tavalla, johon perinteiset aurinkokennot eivät kykene. Ne toimivat pilviselläkin säällä. Ja ne voivat muuntaa rakennukset jättimäisiksi aurinkovoimaloiksi. Niistä saadaan kiittää nuorta filippiiniläistä keksijää.

Dyson Award

Carvey Maigue filippiiniläisestä Mapúa-yliopistosta on keksinyt uudenlaisen materiaalin, joka valmistetaan osittain ruokajätteestä ja joiden ansiosta aurinkokennojärjestelmiä voidaan tehostaa merkittävästi.

Toiveissa on, että materiaalia voitaisiin käyttää esimerkiksi kerrostalojen ikkunoissa, joissa se tuottaisi suuria määriä vihreää energiaa kasvien avulla.

Maigue on palkittu keksinnöstään vuoden 2020 The James Dyson Awardilla, ja koska hän omien sanojensa mukaan sai idean siihen revontulista, keksinnön nimi, AuREUS, leikittelee revontulien latinankielisellä aurora-nimityksellä.

🎬 Katso, miten keksijä sai idean:

Revontulet viitoittivat tietä

Revontulet syntyvät, kun Auringosta purkautuu sähköisesti varautuneita hiukkasia. Kun hiukkaset osuvat Maan pohjois- tai etelänapa-alueelle, ilmakehän elektronit virittyvät suuremmalle energiatasolle. Kun ne palaavat takaisin alkuperäiselle energiatasolle, ne säteilevät näkyvää hehkuvaa valoa.

AuREUS-keksinnössä käytetään samantyyppistä periaatetta.

Taipuisa, ympäristöystävällinen materiaali valmistetaan muovista, johon lisätään jätteeksi päätyneestä kasveista saatavia väriaineita. Kasvivärit sisältävät hiukkasia, jotka pystyvät imemään itseensä Auringon näkymätöntä ultraviolettivaloa ja muuntamaan sen näkyväksi valoksi.

Näkyvä valo heijastetaan tämän jälkeen kohti aurinkokennoja, jotka voivat tuottaa siitä sähköä.

Kasvijätteestä sähköksi: Näin uudet ikkunat toimivat

Kerrostalot muuttuvat aurinkovoimaloiksi

Sen lisäksi, että AuREUS hyödyntää jätteeksi päätyneitä hedelmiä ja vihanneksia, keksintö pystyy käyttämään hyväksi myös Auringon näkymätöntä "jätevaloa" , josta ei yleensä ole iloa aurinkokennoissa.

Silloinkin, kun on pilvistä, ultraviolettivaloa heijastuu jalkakäytävistä ja rakennuksista, ja AuREUS pystyy muuttamaan myös sitä sähköksi. Carvey Maigue painottaa myös sitä, että AuREUS-kennojen ei tarvitse osoittaa suoraan Aurinkoon, kuten tavallisten aurinkokennojen.

Suunnitelmissa on, että AuREUS-materiaalia alettaisiin käyttää esimerkiksi kerrostalojen ikkunoissa, jolloin rakennukset ikään kuin muuttuisivat jättimäisiksi pystysuoriksi aurinkopaneeleiksi. Kun tavallisia aurinkokennoja sijoitettaisiin AuREUS-ikkunoiden kehyksiin, voitaisiin heijastaa Auringon uv-valosta tavalliseksi valoksi muunnettua valoa niihin, jolloin kennot muuntaisivat sen sähköksi.

Keksinnölle on paljon muutakin käyttöä. Koska AuREUS-materiaali on melko joustavaa, Carvey Maigue kaavailee, että sitä voitaisiin käyttää myös muualla, esimerkiksi autoissa tai jopa tulevaisuuden vaatteissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota