Dyson Award

Jäteikkunat keräävät Auringon hukkaenergiaa

Ne vangitsevat valoa tavalla, johon perinteiset aurinkokennot eivät kykene. Ne toimivat pilviselläkin säällä. Ja ne voivat muuntaa rakennukset jättimäisiksi aurinkovoimaloiksi. Niistä saadaan kiittää nuorta filippiiniläistä keksijää.

Carvey Maigue filippiiniläisestä Mapúa-yliopistosta on keksinyt uudenlaisen materiaalin, joka valmistetaan osittain ruokajätteestä ja joiden ansiosta aurinkokennojärjestelmiä voidaan tehostaa merkittävästi.

Toiveissa on, että materiaalia voitaisiin käyttää esimerkiksi kerrostalojen ikkunoissa, joissa se tuottaisi suuria määriä vihreää energiaa kasvien avulla.

Maigue on palkittu keksinnöstään vuoden 2020 The James Dyson Awardilla, ja koska hän omien sanojensa mukaan sai idean siihen revontulista, keksinnön nimi, AuREUS, leikittelee revontulien latinankielisellä aurora-nimityksellä.

🎬 Katso, miten keksijä sai idean:

Revontulet viitoittivat tietä

Revontulet syntyvät, kun Auringosta purkautuu sähköisesti varautuneita hiukkasia. Kun hiukkaset osuvat Maan pohjois- tai etelänapa-alueelle, ilmakehän elektronit virittyvät suuremmalle energiatasolle. Kun ne palaavat takaisin alkuperäiselle energiatasolle, ne säteilevät näkyvää hehkuvaa valoa.

AuREUS-keksinnössä käytetään samantyyppistä periaatetta.

Taipuisa, ympäristöystävällinen materiaali valmistetaan muovista, johon lisätään jätteeksi päätyneestä kasveista saatavia väriaineita. Kasvivärit sisältävät hiukkasia, jotka pystyvät imemään itseensä Auringon näkymätöntä ultraviolettivaloa ja muuntamaan sen näkyväksi valoksi.

Näkyvä valo heijastetaan tämän jälkeen kohti aurinkokennoja, jotka voivat tuottaa siitä sähköä.

Kerrostalot muuttuvat aurinkovoimaloiksi

Sen lisäksi, että AuREUS hyödyntää jätteeksi päätyneitä hedelmiä ja vihanneksia, keksintö pystyy käyttämään hyväksi myös Auringon näkymätöntä "jätevaloa" , josta ei yleensä ole iloa aurinkokennoissa.

Silloinkin, kun on pilvistä, ultraviolettivaloa heijastuu jalkakäytävistä ja rakennuksista, ja AuREUS pystyy muuttamaan myös sitä sähköksi. Carvey Maigue painottaa myös sitä, että AuREUS-kennojen ei tarvitse osoittaa suoraan Aurinkoon, kuten tavallisten aurinkokennojen.

Suunnitelmissa on, että AuREUS-materiaalia alettaisiin käyttää esimerkiksi kerrostalojen ikkunoissa, jolloin rakennukset ikään kuin muuttuisivat jättimäisiksi pystysuoriksi aurinkopaneeleiksi. Kun tavallisia aurinkokennoja sijoitettaisiin AuREUS-ikkunoiden kehyksiin, voitaisiin heijastaa Auringon uv-valosta tavalliseksi valoksi muunnettua valoa niihin, jolloin kennot muuntaisivat sen sähköksi.

Keksinnölle on paljon muutakin käyttöä. Koska AuREUS-materiaali on melko joustavaa, Carvey Maigue kaavailee, että sitä voitaisiin käyttää myös muualla, esimerkiksi autoissa tai jopa tulevaisuuden vaatteissa.