Andreas Treuer/ESA
Aurinkopaneeleja avaruudessa

Aurinkopaneelit avaruudessa voisivat olla ratkaisu energiantuotantoon

Uhkaava energiakriisi on vauhdittanut uusien, vihreiden energiaratkaisujen kehittämistä. Yksi idea on satelliittien ja aurinkopaneelien laukaisu avaruuteen. Paneeleilla tuotettua sähköä voitaisiin käyttää Maassa.

Kun edessä on pimeä ja kylmä talvi, maailmanlaajuinen energiakriisi saa monet laskemaan kodin sisälämpötilaa ja huolehtimaan siitä, että sähköä säästetään kaikessa mahdollisessa.

Samasta syystä poliitikot eri puolilla maailmaa ovat kiinnittäneet yhä enemmän huomiota vihreisiin energialähteisin, joiden avulla päästään irti venäläisestä öljystä ja kaasusta.

Yksi osaratkaisu voi olla aurinkoenergia, jota alettaisiin hyödyntää myös avaruudessa.

Maan ilmakehän ulkopuolella on runsaasti tilaa jättimäisille laitteistoille, jotka voisivat hyödyntää aurinkoenergiaa sekä päivällä että yöllä, toisin kuin Maassa sijaitsevat aurinkovoimalat.

Kun Euroopan tiedeministerit tapaavat ensi kuussa Pariisissa, yksi käsiteltävistä aiheista on aurinkoenegia avaruudesta.

Ministerien on määrä päättää Euroopan avaruusjärjestön, Esan, tulevista päähankkeista. Yksi asialistalla oleva hanke on nimenomaan Maan kiertoradalle lähetettävien aurinkovoimaloiden testaaminen.

Miksi koko Maa peitetään aurinkopaneeleilla?

Pilottihankkeen nimi on Solaris. Jos sille näytetään vihreää valoa, tavoitteena on selvittää, voidaanko avaruuteen sijoitettavia aurinkopaneeleja käyttää takaamaan Euroopan energiaturvallisuutta.

Vastaanottoasema

Auringon energia muutetaan sähköksi Maata kiertävällä radalla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Sähkö siirretään langattomasti Maassa sijaitseviin vastaanottoasemiin, joista se toimitetaan edelleen sähköverkkoon.

© ESA

Tanskan teknillisen yliopiston DTU:n avaruusosaston johtajan, professori John Leif Jørgensenin mielestä on järkevää kääntää katseet aurinkoenergian hyödyntämiseen avaruudessa.

”Miksi koko Maa täytetään tuulivoimaloilla ja aurinkopaneeleilla, kun ylhäällä avaruudessa on paljon enemmän tilaa?” kysyy Jørgensen retorisesti ja jatkaa:

”Aurinkopaneeleita käytettiin aluksi avaruudessa, kun muutenkin kalliista avaruusaluksista piti saada energiatehokkaampia. Meillä on siis kokemusta aurinkopaneelien käytöstä avaruudessa, tosin kokemusta on vain siitä, että sähkö myös käytetään avaruudessa.”

Solaris-hankkeessa on tarkoitus rakentaa aurinkovoimala, joka sitten lähetetään Maata kiertävälle radalle. Siellä voimala imee auringonvaloa ja lähettää energian mikroaaltoina Maassa sijaitsevaan vastaanottoasemaan.

Katso video Euroopan avaruusjärjestön suunnitelmista lähettää aurinkopaneeleja avaruuteen:

Video

Paneelit eivät saa pudota alas

John Leif Jørgensen toteaa, että aurinkoenergian hyödyntämisellä avaruudessa on monia etuja. Ensinnäkin siellä aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää vuorokauden ympäri.

Toiseksi aurinkoenergia avaruudessa on kymmenen kertaa niin voimakasta kuin ne säteet, jotka pääsevät Maahan ilmakehän läpi.

Kolmanneksi tarvittavan tekniikan hinta alkaa nyt olla sillä tasolla, että satelliittien ja aurinkopaneelien laukaisu avaruuteen on taloudellisesti kannattavaa.

”Avaruuden aurinkoenergiasta on puhuttu niin pitkään kuin ensimmäinen aurinkopaneeli asennettiin avaruusalukseen”, sanoo Jørgensen ja jatkaa:

”Ongelmana on se, että laitteiston laukaiseminen avaruuteen on tähän asti ollut liian kallista, ja se, että paneeleita tarvitaan avaruudessa riittävän suuri määrä.”

Nyt tekniikka on Jørgensenin mukaan sillä tasolla, että ajatus on toteuttamiskelpoinen. Lisäksi laitteistojen laukaisut voidaan tehdä niin turvallisesti, että Maahan ei kohdistu vaaraa.

”Pitää keksiä jokin keino saada energia Maahan niin, että ihmiset eivät häiriinny. Jos laitteistoon kohdistuisi terrori-isku tai se rikkoontuisi muulla tavoin tai siihen osuisi asteroidi, se ei saa pudota alas ja aiheuttaa vaaraa ihmisille”, Jørgensen sanoo.

”Mikroaallot ovat hyvä ratkaisu. Niitä on helppoa kerätä Maassa, ne eivät aiheuta ongelmia ilmakehässä, ja jos ne eivät osu kohteeseen, siitäkään ei synny vahinkoja.”