Shutterstock

Aavikoilla aletaan kerätä energiaa

Saharassa riittää tilaa ja auringonvaloa. Eikö maailman kasvavaa energiantarvetta voitaisi tyydyttää rakentamalla sinne saastuttamattomia aurinkovoimaloita?

Periaatteessa idea on hyvä. Vaikka vain neljä prosenttia Maan aavikoista katettaisiin aurinkokennoilla, saataisiin niin paljon energiaa, että sitä riittäisi käytännössä koko maailman tarpeisiin. Se, ettei esimerkiksi Saharassa ole vielä isoja aurinkovoimaloita, johtuu rahasta. Aurinkovoimalaitoksen rakentaminen on kallista, ja suurin osa laitoksen asiakkaista olisi liian kaukana Saharasta. Laaja sähkönsiirtoverkko vaatii myös paljon investointeja, ja sähkölinjojen vetämistä Afrikasta Eurooppaan on pidetty liian kalliina.

Viime aikoina asiaa on tosin alettu harkita uudestaan. Kansainvälinen energiavirasto IEA on perustanut työryhmän, joka tutkii käytännön mahdollisuuksia hyödyntää aavikoiden aurinkoenergiaa. Joitakin hankkeita on jo käynnissä. Nevadan autiomaahan Yhdysvaltoihin rakennettu 64 megawatin voimalaitos vihittiin käyttöön kesäkuussa 2007. Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin suunnitellaan voimalaa, joka tuottaisi sähköä 10 000 kotitaloudelle.