Aavikoilla aletaan kerätä energiaa

Saharassa riittää tilaa ja auringonvaloa. Eikö maailman kasvavaa energiantarvetta voitaisi tyydyttää rakentamalla sinne saastuttamattomia aurinkovoimaloita?

Shutterstock

Periaatteessa idea on hyvä. Vaikka vain neljä prosenttia Maan aavikoista katettaisiin aurinkokennoilla, saataisiin niin paljon energiaa, että sitä riittäisi käytännössä koko maailman tarpeisiin. Se, ettei esimerkiksi Saharassa ole vielä isoja aurinkovoimaloita, johtuu rahasta. Aurinkovoimalaitoksen rakentaminen on kallista, ja suurin osa laitoksen asiakkaista olisi liian kaukana Saharasta. Laaja sähkönsiirtoverkko vaatii myös paljon investointeja, ja sähkölinjojen vetämistä Afrikasta Eurooppaan on pidetty liian kalliina.

Viime aikoina asiaa on tosin alettu harkita uudestaan. Kansainvälinen energiavirasto IEA on perustanut työryhmän, joka tutkii käytännön mahdollisuuksia hyödyntää aavikoiden aurinkoenergiaa. Joitakin hankkeita on jo käynnissä. Nevadan autiomaahan Yhdysvaltoihin rakennettu 64 megawatin voimalaitos vihittiin käyttöön kesäkuussa 2007. Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin suunnitellaan voimalaa, joka tuottaisi sähköä 10 000 kotitaloudelle.

Lue myös:

nb web u34 solar plant
Aurinkokennot

Aurinkovoimala kärventää tuhansia lintuja

0 minuuttia
Aurinkokennot

Aurinkovoimala lataa yli miljoonaa akkua

1 minuuttia
Aurinkokennot

Uudet aurinkokennot täyttävät bensatankin auringolla

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!