Solar window 15/2014

Vihreät voimalat painuvat piiloon

Aurinkokennoja, tuulivoimaloita ja leijoja: uusi tekniikka kätkee meluavat voimalat merenpinnan alle, autiomaahan ja avaruuteen.

torstai 18. syyskuuta 2014 teksti Ib Salomon

Voimalat näkymättömiin

Tulevaisuuden sähkövoimala ei näy eikä kuulu, sillä tuuli- ja aurinkovoimalat sijoitetaan tulevaisuudessa niin, että ne eivät ole näkyvissä.

Leija jauhaa energiaa merivirroista

Meressä pinnan alla sähköä jauhaa joukko leijamaisia vimpaimia, jotka liitelevät veden mukana kahdeksikon muotoista rataa. Ne tuottavat sähköä läheisille kaupungeille.

Leijat on kehittänyt ruotsalainen Minesto-yritys, ja niitä testataan parhaillaan Pohjois-Irlannin edustalla alueella, jolla merivirrat ovat vakaita ja ennustettavia. Energiantuotantoon riittää jo heikko, 1,2–2,5 metriä sekunnissa kulkeva virtaus.

Katseet taivaalle

Merivirtojen lisäksi merellä yritetään hyödyntää myös tuulienergiaa. Koska perinteisiä tuulivoimaloita voidaan rakentaa vain alueilla, joilla veden syvyys on noin 30 metriä, tulevaisuudessa avomerelle sijoitettavat tuulimyllyt leijuvatkin veden päällä.

Merestä yritetään ottaa energiaa talteen myös OTEC-tekniikalla (ocean thermal energy conversion), jossa hyödynnetään meriveden lämpöenergiaa. Siinä turbiinia pyörittää pintaveden lämmöllä höyrystetty ammoniakki, jonka kiehumispiste on alhainen. Turbiinin läpäissyt ammoniakki jäähdytetään kylmällä pohjavedellä, ja prosessi voi alkaa alusta.

Merilämpövoimala sopii lähinnä tropiikkiin, sillä pinta- ja pohjaveden lämpötilaeron täytyy olla yli 20 astetta. Mahdollisia sijoituspaikkoja on 80 maassa.

Lue artikkeli: Vihreä energia painuu piiloon

Haluatko tietää lisää uusista energiaratkaisuista? Tai tutkijoiden villeistä suunnitelmista hyödyntää tulivuoren energiaa ja valjastaa Kuu aurinkoenergian keräämiseen? Lue tästä Tieteen Kuvalehden 15/2014 artikkeli.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: