Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusi akku lataa itsensä ilman vesihöyrystä

Israelissa Tel Avivin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet akun, joka pystyy lataamaan itsensä, jos ilmassa on runsaasti vesihöyryä. Keksintö voisi tuoda uusiutuvaa energiaa etenkin kehittyviin maihin.

Shutterstock

Vedessä piilee tunnetusti suuri energiapotentiaali: sen avulla voidaan tuottaa energiaa mekaanisesti esimerkiksi aallonmurtajien ja patojen avulla tai hajottamalla sitä elektrolyysilla vedyksi ja hapeksi.

Nyt Tel Avivin yliopiston tutkijaryhmä on tehnyt havainnon, joka voi auttaa hyödyntämään vesienergiaa aivan uudella tavalla.

Tutkijat kehittivät akun, joka latautuu itsekseen, kun se on ilmassa, jonka ilmankosteus on yli 60 prosenttia.

Kohtalokas onnettomuus johti energialähteen jäljille

Idea akkuun on peräisin vuodelta 1843, jolloin kuuluisa brittiläinen fyysikko Michael Faraday tutki Lontoossa sattunutta outoa tapausta. Yksi henkilö oli kuollut höyrykattilasta saamaansa sähköiskuun.

Höyry oli tavalla tai toisella saanut kattilan varautumaan sähköisesti, ja useiden kokeilujen jälkeen Faraday pystyi toteamaan, että sähkö oli peräisin vesihöyryn ja kattilan metallipinnan välisestä hankauksesta.

Tarinan tunteneet Tel Avivin yliopiston tutkijat alkoivat kokeilla, voisiko vesihöyryllä saada jotenkin tuotettua erityyppisiin metalleihin sähkövaraus.

He rakensivat laitteen, jossa kostea ilma kulki suljettuun Faradayn häkkiin. Faradayn häkki esti ulkoa päin tulevaa sähköä vaikuttamasta kokeeseen. Häkkiin oli sijoitettu maadoitettu messinkilieriö, jossa oli pala testattavaa metallia.

Mittaamalla testimateriaalin ja messinkilieriön jännitteen tutkijat saivat selville, pystyikö vesihöyry synnyttämään testimateriaaliin jännitteen. Ja näin todella kävi.

Joihinkin metalleihin ilmankosteudella ei ollut vaikutusta, mutta osa varautui sähköisesti. Parhaimmat tulokset saavutettiin sinkillä ilmankosteuden ollessa 60 prosenttia, jolloin laitteeseen - tai pikemminkin akkuun - muodostui 1 voltin jännite.

Tämä on jo melko lähellä tavallista niin kaukosäätimissä kuin taskulampuissakin käytettyä AA-paristoa, jonka jännite on 1,5 volttia.

Tutkijat uskovat keksintönsä olevan hyödyksi etenkin kehittyvissä maissa, joissa edullista sähköä ei ole aina saatavilla. Lisäksi moni kehittyvistä maista sijaitsee tropiikissa, missä ilmankosteus on korkea vuoden ympäri.

Lue myös:

Akut

TOTTA VAI TARUA: Ovatko sähköautot TODELLA parempia ympäristön kannalta?

3 minuuttia
Akut

Akku kierrättää ydinjätettä ja kestää yli 1000 vuotta

5 minuuttia
Akut

Bakteereista sähköä paperiakkuun

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota