Uutuuselektrolyytti sietää korkeita ja matalia lämpötiloja
Anodin ja katodin toisiinsa yhdistävän elektrolyyttiliuoksen ansiosta sähkö voi virrata niiden välillä.
Litiumioniakussa sähkövarauksia kuljettavat litiumionit, ja ne liikkuvat myös latauksen aikana.
Uudenlaisen litiumioniakun elektrolyytti perustuu dibutyylieetteriin ja litiumsuolaan.
Koska dibutyylieetterin molekyylit sitoutuvat heikosti litiumioneihin, elektrolyyttimolekyylit irtoavat helpoasti litiumioneista, kun akku toimii.
Molekyylien heikot sidokset parantavat akun toimintaa kylmissä olosuhteissa.
Dibutyylieetterin ansiosta liuos pysyy nestemäisenä korkeissa lämpötiloissa, sillä sen kiehumispiste on 141 astetta.
Kokeissa akku on säilyttänyt energiakapasiteettinsa 87,5-prosenttisesti 40 pakkasasteessa.
Testien mukaan uudenlainen akku kestää useampia purkaus- ja latauskertoja kuin aiemmat litiuminioniakut, joten sen käyttöikä on pitempi.
Apua litiumrikkiakun kehittäjille
On saatu selville, että uudenlaista tekniikkaa voidaan soveltaa litiumrikkiakuissa, joita kehitetään muun muassa sähköautojen tarpeisiin.
Litiumrikkiakkuihin on mahdollista varastoida jopa kaksi kertaa niin paljon energiaa kiloa kohti kuin litiumioniakkuihin. Toisin sanoen latausväli pitenee vähintään puolella. Litiumrikkiakut ovat myös litiumioniakkuja edullisempia.
Litiumrikkiakuista tekee kuitenkin hyvin ongelmallisia se, että ne purkautuvat nopeasti korkeissa lämpötiloissa ja että niihin muodostuu neulamaisia rakenteita, jotka voivat aiheuttaa oikosulun.
Kun käytetään dibutyylieetteriin perustuvaa elektrolyyttiä, litiumrikkiakku voi toimia pitempään myös äärevissä säätiloissa.
Tutkijoiden mukaan uudenlaisia litiumioniakkuja voidaan alkaa myydä jo lähitulevaisuudessa ja litiumrikkiakut tuodaan markkinoille niiden jälkeen.
Jatkotutkimus tähtää siihen, että uusi tekniikka parantaa akkujen kestävyyttä ja toimintavarmuutta sekä hyvin korkeissa että matalissa lämpötiloissa.