Vanha kierrätysmenetelmä vapauttaa hiilidioksidia
Nykyisin kierrätys tapahtuu usein niin, että käytetyt akut kuumennetaan 500 asteeseen, jolloin metallit sulavat ja ne saadaan talteen.
Prosessi vaatii valitettavasti paljon energiaa ja se saastuttaa, koska korkeassa lämpötilassa syntyy myrkyllisiä kaasuja.
Singaporessa kehitetty uusi menetelmä perustuu hydrometallurgiaksi kutsuttuun valmistustekniikkaan. Siinä käytetään lämmön sijaan kemikaaleja metallipitoisten mineraalien liuottamiseen niin, että metallionit saadaan helpommin kerättyä talteen ja kierrätettyä.
Ensin käytetyt litiumioniakut murskataan ja kuivataan yön yli, minkä jälkeen murska pyöräytetään tavallisessa tehosekoittimessa ja siivilöidään. Tuloksena on hienoa mustaa jauhetta, joka koostuu muun muassa koboltista, litiumista, nikkelistä, mangaanista, alumiinista ja kuparista.
Seuraavaksi appelsiininkuoria kuivataan miedossa lämmössä kolme vuorokautta. Sitten ne jauhetaan ja lisätään metallijauheen joukkoon sitruunahappopitoisen nesteen kanssa.
Kun metallipitoinen musta akkujauhe sekoitetaan happamaan appelsiinikuorinesteeseen, jauheen hiukkaset liukenevat siihen ja alkavat muodostaa metalli-ioneja, jotka voidaan ottaa talteen kierrätettäväksi. Talteenotto tapahtuu esimerkiksi elektrolyysillä, jossa metalli-ionit kerääntyvät elektrodille, kun nesteeseen johdetaan sähköä.
Tutkijat onnistuivat keräämään mustasta jauheesta talteen jopa 90 prosenttia metalleista, ja he pystyivät tekemään niistä uusia akkuja, joiden kapasiteetti oli sama kuin nykyisin myynnissä olevien akkujen.