Bitcoin
© KEN IKEDA MADSEN

Digitaalinen ketju torjuu hakkerit

Bitcoinista on tullut käypää valuuttaa. Digitaalisen rahan menestyksen taustalla on monimutkainen järjestelmä, joka suojelee maksuja hakkereilta.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018 teksti Lasse Skytt

Bitcoinin helpon ja nopean siirron takana on monimutkainen luotettava järjestelmä, lohkoketju. 

Teknologia kokoaa siirrot lohkoiksi, jotka liitetään toistensa perään. Muodostuva ketju on tietojärjestelmään murtautujalle liian suuri pala.

Bitcoinin siirto kestää kymmenisen minuuttia. Se tapahtuu seuraavasti. 

1. Bitcoinpörssi

Lasse haluaa siirtää bitcoinin Nadialle. Ensin hän kirjautuu verkossa bitcoinpörssiin, josta hän voi ostaa digitaalista valuuttaa maksukortillaan.

2. Digilompakko

Ostetut bitcoinit ovat Lassen digitaalisessa rahapussissa verkossa. Hän voi käyttää pankkitiliä vastaavaa sovellusta tietokoneella tai puhelimella.

3. Osoitteet

Lompakko luo pitkistä koodeista osoitteita. Ne toimivat kuin tilinumerot, jotka mahdollistavat siirrot. Osoite on käytössä ainoastaan kerran.

4. Siirtopyyntö

Kiinnostaako tekniikka, lue lisää Tieteen Kuvalehdestä.

Nadia antaa Lasselle osoitteen. Vain he kaksi tietävät, kenelle osoite kuuluu. Lasse voi nyt siirtää bitcoinin Nadialle.

5. Yksityisavain

Lassen lompakko luo avaimen, joka on sopimuksen allekirjoittava digitaalinen sormenjälki.

Samalla lähtee julkinen koodi, jonka käyttäjät näkevät.

6. Julkinen avain

Toiset käyttäjät todentavat koodista, että siirto tulee laillisesta lähteestä. Vain koodi paljastuu. Lasse, Nadia ja summa pysyvät piilossa.

7. Louhinta

Järjestelmä luo ainutlaatuisen satunnaisen luvun, jonka tietokoneet kaivavat esiin suorittaakseen siirron. Kannettavalla sen voi löytää miljoonassa vuodessa.

8. Siirtopalkkio

Se, joka löytää luvun, saa uusia bitcoineja palkkioksi odottamassa olevien siirtojen hoitamisesta.

Niiden joukossa on myös Lassen siirto.

9. Lohkoketju

Voittaja kerää tiedot uusista bitcoineista ja odottavista hyväksytyistä siirroista sähköiseen pakettiin, jota kutsutaan lohkoksi. 

Lohko liitetään toisiin lohkoihin, jotka yhdessä muodostavat lohkoketjun. Se on valtava sähköinen tietokanta, jossa on informaatiota kaikista bitcoinsiirroista.

Kaikilla käyttäjillä on sen kopio omalla tietokoneellaan, ja tietokanta päivittyy jatkuvasti, joten kaikilla on myös kaikkein tuoreimpia siirtoja koskeva informaatio. 

Tämä tekee järjestelmästä turvallisen: ketjun poikkeamat paljastuvat ja korjautuvat nopeasti. Onnistuakseen tietomurrossa hakkerin pitäisi muuttaa historiaa kaikissa bitcoin-verkoston tietokoneissa, mikä on käytännössä mahdotonta.

Voit lukea lisää bitcoinista ja muista kryptovaluutoista Tieteen Kuvalehdestä numero 6, jolloin sinulle selviää muun muassa se, miten digivaluutat voivat mullistaa maailman talouden.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: