Shutterstock

Bitcoin tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin monet maat

Virtuaalista bitcoin-valuuttaa louhitaan valtavalla tietokonevoimalla, ja koneiden sähkönkulutus tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin Viro, Kroatia tai Kenia.

22 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa.

Niin paljon hiilidioksidia tuottavat tietokonejärjestelmät, jotka louhivat bitcoineja, todetaan Münchenin teknisen yliopiston tutkimuksessa.

Määrä on noin puolet siitä hiilidioksidista, jonka Suomi, Tanska, Norja ja Ruotsi kukin tuottavat vuodessa - ja suurempi kuin esimerkiksi Viron, Kroatian ja Kenian ilmakehään vuosittain päästämä hiilidioksidi.

Virtuaalilouhinta vaatii paljon sähköä

Suuri sähkönkulutus ja siihen liittyvät hiilidioksidipäästöt ovat peräisin etenkin isoista tietokonefarmeista, joita on perustettu viime vuosina etenkin Aasiaan.

Ohjelmistojen on pyörittävä jatkuvasti ja laitteistoja jäähdytettävä vuorokaudet ympäri bitcoinien louhimiseen vaadittavan ison datamäärän käsittelyssä.

Bitcoinien louhinta perustuu siihen, että tehokkaat tietokoneet laskevat, minne seuraava bitcoinraha kätkeytyy – ja se onnistuu vain ratkaisemalla monimutkaisia laskutoimituksia.

Kun yksi tietokone tai tietokoneverkko ratkaisee kaavan ensimmäisenä, muiden louhintakoneiden on aloitettava alusta uuden laskelman parissa ja siinä toivossa, että se osoittautuu tuottoisaksi.

Mikä bitcoin on?

  • Bitcoin on digitaalinen valuutta, jota säilytetään eräänlaisessa virtuaalisessa rahapussissa ja jolla voidaan ostaa ja maksaa anonyymisti esimerkiksi pankkijärjestelmien ulkopuolella.
  • Digivaluuttajärjestelmä syntyi noin kymmenen vuotta sitten ja sen kehittäjä, jonka henkilöllisyyttä ei tiedetä, tunnetaan nimellä "Satoshi Nakamoto".
  • Yksi bitcoin maksoi kesäkuussa 2019 noin 8 600 euroa. Joulukuussa 2018 sen arvo oli noin 2 900 euroa ja joulukuussa 2017 noin 17 700 euroa.

Näin homma toimii: Digitaalinen ketju pitää hakkerit loitolla

Bitcoinien helpon ja nopean siirron taustalla on mutkikas ja salattu lohkoketjujärjestelmä.

Tekniikka kerää rahansiirrot lohkoiksi, jotka tallennetaan toistensa perään ja jotka muodostavat murtamattoman ketjun.

Bitcoinsiirto vie noin kymmenen minuuttia ja tapahtuu seuraavasti:

1. Bitcoinpörssi

Lasse haluaa siirtää bitcoinin Nadialle. Ensin hän kirjautuu verkossa bitcoinpörssiin, josta hän voi ostaa digitaalista valuuttaa maksukortillaan.

2. Digilompakko

Ostetut bitcoinit ovat Lassen digitaalisessa rahapussissa verkossa. Hän voi käyttää pankkitiliä vastaavaa sovellusta tietokoneella tai puhelimella.

3. Osoitteet

Lompakko luo pitkistä koodeista osoitteita. Ne toimivat kuin tilinumerot, jotka mahdollistavat siirrot. Osoite on käytössä ainoastaan kerran.

4. Siirtopyyntö

Nadia antaa Lasselle osoitteen. Vain he kaksi tietävät, kenelle osoite kuuluu. Lasse voi nyt siirtää bitcoinin Nadialle.

5. Yksityisavain

Lassen lompakko luo avaimen, joka on sopimuksen allekirjoittava digitaalinen sormenjälki.

Samalla lähtee julkinen koodi, jonka käyttäjät näkevät.

6. Julkinen avain

Toiset käyttäjät todentavat koodista, että siirto tulee laillisesta lähteestä. Vain koodi paljastuu. Lasse, Nadia ja summa pysyvät piilossa.

7. Louhinta

Järjestelmä luo ainutlaatuisen satunnaisen luvun, jonka tietokoneet kaivavat esiin suorittaakseen siirron. Kannettavalla sen voi löytää miljoonassa vuodessa.

8. Siirtopalkkio

Se, joka löytää luvun, saa uusia bitcoineja palkkioksi odottamassa olevien siirtojen hoitamisesta.

Niiden joukossa on myös Lassen siirto.

9. Lohkoketju

Voittaja kerää tiedot uusista bitcoineista ja odottavista hyväksytyistä siirroista sähköiseen pakettiin, jota kutsutaan lohkoksi.

Lohko liitetään toisiin lohkoihin, jotka yhdessä muodostavat lohkoketjun. Se on valtava sähköinen tietokanta, jossa on informaatiota kaikista bitcoinsiirroista.

Kaikilla käyttäjillä on sen kopio omalla tietokoneellaan, ja tietokanta päivittyy jatkuvasti, joten kaikilla on myös kaikkein tuoreimpia siirtoja koskeva informaatio.

Tämä tekee järjestelmästä turvallisen: ketjun poikkeamat paljastuvat ja korjautuvat nopeasti. Onnistuakseen tietomurrossa hakkerin pitäisi muuttaa historiaa kaikissa bitcoin-verkoston tietokoneissa, mikä on käytännössä mahdotonta.