Ilmakuvat paljastivat ensimmäiset aavikkoleijat 1920-luvulla. Sittemmin niitä on paikannettu noin 6 000 Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta ja Keski-Aasiasta.
Arkeologit ovat ihmetelleet jo sadan vuoden ajan, kuinka kivikauden ihmiset suunnittelivat ja rakensivat suurrakennelmia. Uusi löytö valottaa asiaa.
Kansainvälinen tutkimusryhmä, johon kuului muun muassa ranskalaistutkijoita, löysi nimittäin aavikkoleijan pohjapiirustuksilta vaikuttavia kaiverruksia.
Jordaniassa ja Saudi-Arabiassa löydettyihin yhdestä lohkareesta tehtyihin pylväisiin eli monoliitteihin oli kaiverrettu tähtiä, ympyröitä ja viivoja, jotka näyttivät kuvaavan pyyntilaitoksia, kerrotaan PLOS One -tiedejulkaisussa.
Fiksu keksintö
Jordaniassa on paikannettu Jibal al-Khasabiyehin alueelta kahdeksan aavikkoleijaa. Yksi niistä ilmeisesti ikuistettiin paateen kivityökaluilla.
Kaiverruskuva on 80 senttiä pitkä ja 32 senttiä leveä. Sen iäksi on arvioitu vähintään 7 000 vuotta.
Saudi-Arabiassa sijaitsevassa Zebel az-Zilliyatissa on kaksi näkyvää aavikkoleijaa vähän yli 3,5 kilometrin päässä toisistaan.
Toisen lähellä olevaan massiiviseen kiveen on kaiverrettu kuva, jolla on pituutta 382 senttiä ja leveyttä 235 senttiä.
Kuva ilmeisesti hakattiin kiveen arviolta 8 000–9 000 vuotta sitten.
Löydettyjen kaltaiset pohjapiirustukset auttoivat todennäköisesti kivikauden rakentajia toteuttamaan mittavia rakennushankkeita.
Aiemmat asiaa koskevat löydöt eivät ole yhtä selviä, vaan niissä on pikemminkin kyse karkeista luonnoksista.
Taitoa esittää suurrakennelmia kaksiulotteisesti voidaan pitää osoituksena luovuudesta ja älykkyyden kehittymisestä.
Uudet löydöt ovat vanhempia todisteita kivikauden ihmisten suunnittelukyvystä kuin Mesopotamian ja muinaisen Egyptin historialliset lähteet.