Vuosi 2021 alkaa lähestyä loppuaan. Tekniikan alalla vuosi olikin ehkä tapahtumarikkain pitkään aikaan.
Tässä viisi asiaa, jotka jäivät mieleen vuodesta 2021:
1. Elon Musk

Aloitamme huipulta eli Elon Muskista.
Vuosi 2021 oli joka suhteessa ilmiömäinen 50-vuotiaalle yrittäjälle.
Muskin nimi on ollut monessa otsikossa, eikä länsimaissa varmaan ole enää montaa ihmistä, joka ei tietäisi, kuka Elon Musk on.
Vuoden 2021 alussa Teslan ja SpaceX:n perustaja nousi hetkeksi maailman rikkaimmaksi ihmiseksi ja vei tittelin Amazonin perustajalta Jefff Bezosilta.
Kun Teslan osakkeen kurssi on vuoden aikana noussut runsaat 40 prosenttia, Musk on vahvistanut sijoitustaan rikkaimpien listalla. Hänen omaisuutensa arvo on tällä hetkellä yli 300 miljardia dollaria. Se on summa, johon kukaan muu ei aiemmin ole yltänyt.
Elon Muskin ainutlaatuisuus perustuu ennen kaikkea hänen kykyihinsä vaikuttaa. Hänen sanansa ja toimensa saavat hetkessä miljoonat ihmiset muuttamaan käyttäytymistään.
Uusi palsta esittelee viikon tärkeimmät tekniikkauutuudet

Palstaa pitää tanskalainen tekniikkatoimittaja Nicolai Franck, joka tuntee kaiken maailman vekottimet, tietoverkot ja digipalvelut.
Palsta on riippumaton, eivätkä tuotteiden valmistajat maksa tuotteidensa mainitsemisesta.
Kun Musk aiemmin tänä vuonna ilmoitti, että Tesla oli ostanut 1,5 miljardin dollarin arvosta bitcoineja ja että Tesloja voi pian ostaa kryptovaluutalla, bitcoinin arvo nousi vuorokaudessa 20 prosenttia.
Muskin Twitter-viestit saivat myös vähemmän tunnetun kryptovaluutan, dogecoinin, arvon nousemaan huimasti.
Samoin Signal-viestipalvelun käyttäjämäärä nousi hetkessä, kun Musk oli tviitannut “use Signal”. Ja kun Musk oli vieraillut uudessa sosiaalisessa Clubhouse-äänisovelluksessa, palvelun suosio suorastaan räjähti.
Teslan toimitusjohtajan tehtävänsä lisäksi (ja Twitterissä vaikuttamisen ohella) Elon Musk on myös SpaceX-avaruusyhtiön johdossa. Hän on mukana myös Starlink-satelliitti-internethankkeessa ja Neuralink-aivotietokoneyrityksessä. Kaikki yritykset kehittävät omalla alallaan tekniikoita, jotka muuttavat nykymaailmaa.
Toisin sanoen Elon Muskiin törmää joka paikassa, ja juuri nyt hän on tekniikkamaailman johtohahmo. Teslan perustajan usein varsin optimistisiin aika-arvioihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.
2. Sähköautot

Teslan Model 3 on ensimmäinen sähköauto, joka nousi Euroopan eniten myydyksi autoksi. Tämän tapahtui syyskuussa 2021.
Pysyttelemme yhä alueella, jota Elon Musk hallitsee.
Sähköauto on tehnyt suuren läpimurtonsa vuonna 2021. Käytännössä kaikki autonvalmistajat ovat vuoden aikana ilmoittaneet, että heidän mallistossaan on nyt myös täyssähköautomalli. Ja kuluttajat tuntuvat olevan villeinä niihin.
Pohjois-Euroopassa sähköautomarkkinoilla tehtiin myyntiennätyksiä, ja sähköautojen edelläkävijämaassa Norjassa tehtiin huimin ennätys.
Neljän viime kuukauden aikana Norjassa myydyistä autoista yli 70 prosenttia oli sähköautoja. Syyskuussa sähköautojen osuus oli jopa 77,5 prosenttia.
Samassa kuussa sähköauto (Teslan Model 3) nousi ensimmäistä kertaa Euroopan myydyimmäksi autoksi.
Monet valitsevat sähköauton ympäristöystävällisyyden lisäksi siksi, että ne tekniikallaan lyövät nykyisin bensiini- ja dieselmallit.
Voimakkaan kiihtyvyyden lisäksi sähköautoja on helppo ajaa, sillä niissä ei tarvitse vaihtaa vaihteita. Sähköautoa voidaan myös ajaa yhdellä jalalla, sillä auto jarruttaa automaattisesti, kun jalka nousee kaasupolkimelta (one pedal drive).
Lisäksi sähköautoihin voidaan lisätä uusia toimintoja ohjelmistopäivityksellä, ja monia auton toiminnoista voidaan ohjata sovelluksen avulla.
Vuonna 2021 sähköautoista tuli suorastaan muoti-ilmiö, jota olisi ollut vaikea ennustaa vielä kaksi tai kolme vuotta sitten.
3. Kryptovaluutta

Bitcoin nousi vuonna 2021 maailman kymmenen arvokkaimman sijoituskohteen joukkoon.
Kryptovaluutta nousi myös moneen kertaan otsikoihin vuonna 2021.
Monien suosittujen digitaalisten valuuttojen kurssi on ollut viime aikoina todella korkealla. Bitcoinien kokonaisarvo nousi vuonna 2021 jo yli tuhannen miljardin dollarin.
Bitcoin on nyt mukana maailman kymmenen arvokkaimman yhtiön ja toimijan listalla. Listalla on mukana myös yrityksiä, kuten Apple ja Microsoft, sekä jalometalleja, kuten kulta ja hopea.
Vuoden 2021 kehitys on osoittanut, että kryptovaluutasta on tullut entistä hyväksyttävämpi yritysten, sijoittajien, maksupalveluiden ja tavallisten ihmisten keskuudessa.
Vaikka digitaalinen valuutta edelleenkin on pääasiassa sijoituskohde, kryptovaluutalla ostettiin vuonna 2021 myös digitaidetta. Tähän liittyy muodikas lyhenne NFT eli todistus digitaalisen teoksen omistajuudesta.
Vuoden villein bitcoinhanke oli El Salvadorissa, joka ensimmäisenä maana maailmassa otti bitcoinit viralliseksi valuutakseen. Kyseessä on kuitenkin koe, sillä bitcoinin kurssi heittelee rajusti.
Kryptovaluutan ilmeisin varjopuoli on se, että järjestelmä kuluttaa järjettömästi sähköä, jota tuotetaan pääasiassa kiinalaisella hiilellä.
Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että kryptovaluutta ja lohkoketjut tekivät suuren nousun vuonna 2021. Ne ovat tekniikoita, joista monien mielestä tulee kolmannen sukupolven internetin eli web3:n selkäranka.
4. Metaversumi

Sekä Mark Zuckerberg että Bill Gates uskovat, että suurin osa videokokouksista pidetään muutaman vuoden kuluttua virtuaalisesti.
Monet varmasti tiesivät jo vuosi sitten Elon Muskin, sähköautot ja kryptovaluutan, mutta metaversumi saattoi olla uusi tuttavuus.
Lyhyesti sanottuna metaversumi on seuraavan sukupolven sosiaalinen internet, missä ei vain tuijoteta ja näpytellä näyttöjä. Virtuaalilasien ja -maailmojen avulla on mahdollista viettää aikaa verkossa niin, että se tuntuu siltä kuin olisi aidosti toisten kanssa samassa tilassa.
Metaversumi on siis tulevaisuuden virtuaalinen ja kolmiulotteinen internet, johon suurimmat yritykset jo panostavat.
Innokkain metaversumin mainostaja on Mark Zuckerberg. Hän ilmoitti, että metaversumi on hänen yrityksensä tulevaisuus. Itse asiassa Zuckerberg uskoo siihen niin paljon, että Facebookin nimi vaihtui syksyllä Metaksi.
Myös Microsoftissa uskotaan vahvasti internetin virtuaaliseen tulevaisuuteen. Microsoftin perustaja Bill Gates sanoi, että suurin osa videokokouksista pidetään 2-3 vuoden päästä metaversumissa.
Wall Street Journalin toimittaja Joanna Stern testasi metaversumia 24 tunnin ajan. Katso hänen arvionsa tästä.
Ennen kuin metaversumi voi toteutua, tarvitaan vielä muutama tekninen edistysaskel.
Siihen liittyy muun muassa se, että luotettavien huhujen mukaan Apple aikoo esitellä ensimmäiset virtuaalilasinsa vuonna 2022. Mark Zuckerberg on myös ilmoittanut, että hänen yrityksensä lanseeraa vuonna 2022 uudet virtuaalilasit, jotka parantavat katsekontaktia merkittävästi.
Tuleeko metaversumista sitten jotain uutta ja suurta, se jää nähtäväksi. Vuonna 2021 metaversumi otti kuitenkin ensimmäiset askeleensa mobiilin internetin seuraajana.
5. Avaruusturismi

Jeff Bezos ja hänen veljensä painottomassa tilassa.
Viimeinen trendi vuoden 2021 listalla on avaruusturismi, sillä pikavisiitit avaruuden laidalle nousivat vuoden aikana suorastaan muoti-ilmiöksi.
Vuoden ensimmäinen avaruusturisti oli Virgin-yhtiöiden perustaja Richard Branson, joka nousi avaruuteen oman yrityksensä Virgin Galacticin raketilla.
Muutama päivä hänen jälkeensä Amazonin perustaja Jeff Bezos koki muutaman minuutin painottomuuden ja palasi sitten Maahan.
Bezos lensi avaruuteen New Shepard -raketilla, jonka on suunnitellut Bezosin oma Blue Origin -avaruusyritys.
Blue Origin vei avaruuteen myös menneiden vuosien "avaruussankarin".
Näyttelijä William Shatner, joka Star Trek -sarjassa näytteli Kapteeni Kirkiä, pääsi käymään avaruudessa lokakuussa. 90-vuotias Shatner on kaikkien aikojen vanhin avaruudessa käynyt ihminen.

90-vuotiaasta William Shatneristä tuli vanhin avaruudessa käynyt ihminen.
Samaan aikaan, kun tutkijat yrittävät pelastaa maapalloa ilmastonmuutoksen seurauksilta, on varsin perusteltua kysyä, ovatko neljän ihmisen rakettilennot avaruuden laidalle vastuullista toimintaa.
Tekniikan näkökulmasta pikavisiitit avaruuteen ovat kuitenkin tapahtumia, jotka jäävät mieleen vuodesta 2021.