Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yksi mahdollinen versio 3D-tulostetusta Mars-tukikohdasta.

© SEArch+/Apis Cor
Teknologia - 3D-tulostus

Tulevaisuuden avaruusasema tehdään 3D-tulostuksella

Vieraiden planeettojen asuttaminen saattaa jo pian olla muutakin kuin tieteisfantasiaa. Siirtokunnat tarvitsevat kuitenkin uusia tekniikoita, joilla voidaan hyödyntää kaikkea kuupölystä astronauttien vessajätteisiin esineiden tulostamiseksi 3D-printtereillä.

Esimerkiksi Kuuhun ja Marsiin perustettavat tukikohdat voivat pian olla todellisuutta. Niitä varten tarvitaan lukuisia uusia 3D-tulostustekniikoita, joiden tehtävänä on tuottaa kaikkea kokonaisista taloista hammasharjoihin niistä aineista, joita vierailla taivaankappaleilla on käytettävissä.

Nasa on hiljattain valinnut viisi finalistia suunnittelemaan Mars-siirtokuntaa. Tutkijaryhmät kehittävät kilvan miehittämätöntä avaruusalusta, jonka on määrä vuonna 2033 lentää Marsiin ja ja valmistaa Marsin maaperästä, jäästä ja kalkista betonia, jota voidaan käyttää 3D-tulostuksessa.

Mars-tukikohdassa tarvitaan arkisia asioita

Nasan viiden loppusuoralle päässeen ryhmän suunnitelmissa siirtokuntaan kuuluu keittiöpuutarhoja, laboratorioita ja asuinalueita.

Johtavassa ehdotuksessa Marsiin lähetetään alus, joka voi 3D-tulostaa rakennusmoduuleja kahden mönkijän keräämistä materiaaleista. Kun yksi moduuli on valmis, alus siirtyy eteenpäin ja rakentaa seuraavan.

Toisessa ehdotuksessa rakennukset suojaavat avaruuden taustasäteilyltä mutta päästävät samalla paljon luonnonvaloa sisään.

Pöly, auringonvalo ja vessajätteet raaka-aineina

Euroopan avaruusjärjestö Esa suunnittelee tulevaisuuden kuutukikohdan rakentamista 3D-tulostetuista tiilen kaltaisista kappaleista, joita saadaan kuupölystä polttamalla sitä keskitetyllä auringon säteilyllä.

Myös astronauttien päivittäiset työkalut on pakko tulostaa avaruudessa. Tutkijat ovat kehittäneet muunto­geenisen kolibakteerikannan, joka voi muuttaa ihmisen ulosteen muovin kaltaiseksi3D-tulostimiin sopivaksi aineeksi. Siitä voidaan valmistaa muun muassa ruuvitalttoja ja hammasharjoja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota