Syöpäpotilas sai titaanista 3D-tulostetut kaulanikamat

Kiinalainen kirurgi on suorittanut tähän mennessä mutkikkaimman selkärankaleikkauksen, jossa käytettiin 3D-tulostettuja proteeseja. Operaatio laajentaa 3D-tulostuksen näkymiä.

Röntgenkuva

Naispotilaalle 3D-tulostettiin titaanista osa selkärankaa.

© Shanghai Changzheng Hospital

Kiinalaislääkärit olivat jo luopuneet toivosta 28-vuotiaan naispotilaan kohdalla, kun hänen niskassaan ollut syöpäkasvain oli levinnyt selkärangan yläosaan.

Koska perinteiset syöpähoidot, kuten sädehoito ja solunsalpaajat, eivät olleet osoittautuneet tehokkaaksi, kirurgi Jianru Xiao Shanghain Changzhengin sairaalasta Kiinasta päätti kokeilla hengenvaarallista leikkausta, jollaista ei ollut ennen koskaan tehty.

13 tuntia pitkä leikkaus

Jianru kollegoineen suunnitteli ja tuotti kolmessa viikossa keinotekoiset titaaniselkänikamat, jotka tehtiin 3D-tulostimella. 13 tuntia kestäneen leikkauksen aikana potilaalta poistettiin 7 kaulanikamasta 6 ylintä, minkä jälkeen niiden tilalle laitettiin keinotekoiset nikamat.

Tämänkaltainen leikkaus on onnistunut aiemmin vain vuonna 2014, kun 12-vuotiaalla pojalla korvattiin 1. ja 3. kaulanikaman välistä osa selkärankaa proteesilla. Tämäkin leikkaus suoritettiin Kiinassa.

Näin pitkää pätkää selkärankaa kuin nyt ei ollut kuitenkaan aiemmin korvattu proteesilla, mutta leikkaus sujui silti hyvin. Kuukausi leikkauksen jälkeen nainen pystyi jo kävelemään. Hän ei kuitenkaan pysty vielä kääntämään päätään normaalisti.

Tulostaa voi melkein mitä vaan

3D-tulostusta voidaan nähtävästi käyttää kirurgiassa hyvin moneen tarkoitukseen.

Lähes mille tahansa ihmisen luulle voidaan tulostaa korvike, ja tämä koskee myös kalloa. Parhaillaan tutkitaan sitä, miten 3D-tulostuksella voitaisiin tuottaa sydämen, munuaisten ja maksan kaltaisia elimiä elinsiirrettä odottaville.

Vuonna 2016 onnistuttiin jo tulostamaan korva, joka soveltuisi siirrettäväksi ihmiselle.