Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Röntgenkuva

Naispotilaalle 3D-tulostettiin titaanista osa selkärankaa.

© Shanghai Changzheng Hospital
Teknologia - 3D-tulostus

Syöpäpotilas sai titaanista 3D-tulostetut kaulanikamat

Kiinalainen kirurgi on suorittanut tähän mennessä mutkikkaimman selkärankaleikkauksen, jossa käytettiin 3D-tulostettuja proteeseja. Operaatio laajentaa 3D-tulostuksen näkymiä.

Kiinalaislääkärit olivat jo luopuneet toivosta 28-vuotiaan naispotilaan kohdalla, kun hänen niskassaan ollut syöpäkasvain oli levinnyt selkärangan yläosaan.

Koska perinteiset syöpähoidot, kuten sädehoito ja solunsalpaajat, eivät olleet osoittautuneet tehokkaaksi, kirurgi Jianru Xiao Shanghain Changzhengin sairaalasta Kiinasta päätti kokeilla hengenvaarallista leikkausta, jollaista ei ollut ennen koskaan tehty.

13 tuntia pitkä leikkaus

Jianru kollegoineen suunnitteli ja tuotti kolmessa viikossa keinotekoiset titaaniselkänikamat, jotka tehtiin 3D-tulostimella. 13 tuntia kestäneen leikkauksen aikana potilaalta poistettiin 7 kaulanikamasta 6 ylintä, minkä jälkeen niiden tilalle laitettiin keinotekoiset nikamat.

Tämänkaltainen leikkaus on onnistunut aiemmin vain vuonna 2014, kun 12-vuotiaalla pojalla korvattiin 1. ja 3. kaulanikaman välistä osa selkärankaa proteesilla. Tämäkin leikkaus suoritettiin Kiinassa.

Näin pitkää pätkää selkärankaa kuin nyt ei ollut kuitenkaan aiemmin korvattu proteesilla, mutta leikkaus sujui silti hyvin. Kuukausi leikkauksen jälkeen nainen pystyi jo kävelemään. Hän ei kuitenkaan pysty vielä kääntämään päätään normaalisti.

Tulostaa voi melkein mitä vaan

3D-tulostusta voidaan nähtävästi käyttää kirurgiassa hyvin moneen tarkoitukseen.

Lähes mille tahansa ihmisen luulle voidaan tulostaa korvike, ja tämä koskee myös kalloa. Parhaillaan tutkitaan sitä, miten 3D-tulostuksella voitaisiin tuottaa sydämen, munuaisten ja maksan kaltaisia elimiä elinsiirrettä odottaville.

Vuonna 2016 onnistuttiin jo tulostamaan korva, joka soveltuisi siirrettäväksi ihmiselle.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota