Harvinaisesta mikrotiasta eli pienikorvaisuudesta kärsivä 20-vuotias meksikolaisnainen sai ensimmäisenä ihmisenä maailmassa – oikean ulkokorvan korvaavan – tulostetun varaosan, joka perustui hänen omiin soluihinsa.
Pienikorvaisuus on ulkokorvan synnynnäinen epämuodostuma. On arvioitu, että tapauksia on kaikkiaan puolesta miljoonasta miljoonaan.
Korvan tulostanut yritys, 3DBio Therapeutics, kertoo New York Times -lehdessä, että se tähtää myös monimutkaisten siirteiden, kuten munuaisten ja maksan, tuottamiseen samalla tekniikalla.
Tulostettu korva kasvaa kiinni
Mikrotia ilmenee paitsi epämuodostuneina ja pieninä korvina myös korvattomuutena.
Useimmissa tapauksissa kyse on toispuolisesta mikrotiasta. Siihen voi liittyä rakennepoikkeavuuksista johtuva kuulovamma, jota voidaan hoitaa kuulokojeella esimerkiksi, kun korvakäytävä on olemassa.
Kosmeettisista syistä käytetään joskus plastiikkakirurgiaa, ihosiirteitä ja muovista korvaproteesia, mutta leikkaukset altistavat tulehduksille.
Meksikolaisnaisen tulostamalla tehty siirre on turvallisempi ratkaisu.

Alexa-niminen potilas ennen leikkausta (vasemmalla) ja 30 päivää leikkauksen jälkeen (oikealla). Oikea korva tulostettiin hänen vasemman korvansa mallin mukaan.
Tulostusmateriaali perustui nimittäin potilaan omiin rustosoluihin, joita oli otettu vasemmasta korvasta. Siirteen tuottamiseksi soluja kasvatettiin laboratoriossa yhdessä tukikudosproteiini kollageenin ja nestettä itseensä imevän aineen, hydrogeelin, lomassa.
Seos tukee parhaalla mahdollisella tavalla potilaan omien solujen kasvua. Tässä tapauksessa tuloksena oli rustoa, jonka ansiosta korva voi vähitellen kiinnittyä päähän.
Riippumattomien lääketieteellisten arvioiden mukaan meksikolaisnaisen siirre leviää todennäköisesti myös korvakäytäväksi. Siihen saattaa olla mahdollista tehdä aukko, joka mahdollistaa normaalisti kuulemisen.
Lisää erilaisia varaosia
Potilaan omiin soluihin perustuva tulostettu korvasiirre oli vain yksi tavoite tutkimushankkeessa, johon sisältyy ainakin 11 samankaltaista toimenpidettä.
Potilaskokeilla kerätään tietoa siitä, missä määrin tulostetuilla siirteillä voidaan korjata ulkonäköä ja parantaa vammoja.
Onnistumisen jälkeen 3DBio Therapeutics on ilmoittanut pyrkivänsä tulostamaan muun muassa nenän ja olkanivelen. Ennen pitkää ihmisille yritetään valmistaa 3D-tulostimella myös sellaisia varaosia kuin sisäelimiä.
Sisäelimet ovat kuitenkin niin monimutkaisia, että niiden tuottaminen on paljon vaativampi tehtävä kuin korvan tai nenän tuIostaminen. Tehtävää vaikeuttaa etenkin verisuonisto, sillä ilman riittävää verenkiertoa elimet eivät toimi.
Tarvitsevalle tehdään siirre
Viime vuosina on kerrottu monista lääketieteellisistä keksinnöistä, jotka enteilevät läpimurtoa ihmisen varaosien valmistuksessa.
Esimerkiksi tammikuussa 57-vuotiaalle yhdysvaltalaiselle siirrettiin perimältään muokattu sian sydän, koska hänen henkeään ei voitu pelastaa tavallisella sydämensiirrolla ja sydän-keuhkokoneella. Vaikka mies selvisi kriittisen vaiheen yli, hän kuoli kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta.
Yhdysvaltojen kansallinen sydän-, keuhko- ja veri-instituutti (NHLBI) on tutkinut jo vuosia mahdollisuuksia tulostaa keuhkot, jotka kuuluvat ihmisen monimutkaisimpiin elimiin. Tulokset ovat kuitenkin jääneet laihoiksi.
Sen sijaan Israelin teknillisessä korkeakoulussa Technionissa onnistuttiin vuodenvaihteessa valmistamaan verisuonia 3D-tulostimella.
Vaikka israelilaishankkeessa ei ole päästy vielä kovin pitkälle, tutkimus enteilee ratkaisua monimutkaisten siirteiden verenkierto-ongelmaan. Jos käyttökelpoisia siirteitä voidaan tulostaa, siirrettäviä elimiä on mahdollista valmistaa aina tarpeen mukaan.