3D-tulostin läpäisi avaruustestin

3D-tulostin selvisi hyvin painekammiotestissä avaruutta muistuttavissa olosuhteissa. Se aiotaan varustaa robottikäsivarsilla, ja sen arvioidaan olevan valmis käyttöön avaruudessa 2020-luvulla.

Avaruusrobotti

3D-tulostimella varustettu kolmikätinen robotti voi tulostaa ja koota elementtejä avaruudessa.

© Made in Space

Avaruusrobotti, joka osaa korjata satelliitteja ja rakentaa jättimäisiä teleskooppeja. Näin huima tavoite on kalifornialaisen Made in Space -yrityksen Archinaut-hankkeella. Ja nyt tavoite häämöttää jo näköpiirissä.

Yritys testasi 3D-tulostinta 24 vuorokautta avaruutta muistuttavissa olosuhteissa, joka oli luotu Maassa olevaan painekammioon. Tulostin altistettiin samanlaisille lämpötilan ja paineen vaihteluile kuin se altistuisi avaruudessa. Siitä huolimatta laite jatkoi tulostamista.

Laite saa 3 robottikäsivartta

Suunnitelmana on varustaa tulostin kolmella robottikäsivarrella, jotka voivat koota tulostimen tuottamista osista isompia kokonaisuuksia. Tällöin sillä voisi tehdä melkeinpä mitä vain.

Nykyisin avaruusteleskooppien ja muiden avaruuteen lähetettävien kappaleiden kokoa rajoittaa se, että niiden pitää mahtua avaruusrakettiin. Esimerkiksi ISS-aseman rakentamiseksi jouduttiin tekemään yli 115 lentoa viidellä eri välineellä.

Lue myös: 3D-tulostintesti

Itsenäisesti tulostava avaruusrobotti vaatisi vain tulostusmateriaalia ja erilaista elektroniikkaa. Materiaali vie vähemmän tilaa kuin valmiit moduulit, mikä tarkoittaa vähemmän lentoja.

Mahdollisuus tuottaa jättimäisiä rakenteita

Avaruudessa voitaisiin tuottaa tulostusrobotilla myös rakenteita, jotka ovat liian suuria kuljetettavaksi Maasta.

© Made in Space

Kun robottikäsivarret ovat paikoillaan, on aika lähettää laite kiertoradalle. Avaruusrobotin uskotaan olevan valmis ensimmäiselle lennolleen 2020-luvun puoliväliin mennessä.

Lue myös: Syöpäpotilas sai 3D-tulostetut titaaniset kaulanikamat