3D-tulostetut bakteerit puhdistavat vettä

Sveitsiläistutkijat ovat kehittäneet tulostusmateriaalin, joka sisältää eläviä bakteereja. Siitä voidaan tulostaa esimerkiksi pieniä biokemiallisia ongelmajätteenpuhdistuslaitoksia.

3D-tulostettu rengas hohtaa, kun sen sisältämät bakteerit
aktivoituvat ja alkavat tuottaa selluloosaa.

© MANUEL SCHAFFNER/PATRICK A. RÜHS

Ihosoluja ja pitsataikinaa on käytetty 3D-tulostimissa jo pitkään. Nyt kokeillaan bakteereilla tulostamista. Sveitsissä Zürichin teknisessä korkeakoulussa on kehitetty elävä tulostusmateriaali, jolle on annettu nimeksi ”Flink”.

Flink syntyi, kun materiaalitutkijat sekoittivat bakteereja ja ravinteita hydrogeeliin, joka sitoo seoksen yhteen.

Sillä voidaan tulostaa millaisia kolmiulotteisia rakenteita hyvänsä. Flinkissä saattaa olla jopa neljää eri bakteerilajia kerralla, mikä auttaa tuottamaan tulosteelle erilaisia ominaisuuksia.

Eräässä kokeessa esiteltiin kahta eri tapaa käyttää Flinkiä. Kokeessa tulostettiin bakteereista pieni verkko, joka pystyy hajottamaan fenoleja.

Fenolit ovat myrkyllisiä yhdisteitä, joita esiintyy muun muassa torjunta-­aineissa ja jotka ovat haitallisia joutuessaan esimerkiksi vesistöihin.

Bakteereja on käytetty ennenkin fenolien ja muiden saasteiden hajottamiseen, mutta bakteerien toimintaa on vaikeaa hallita vedessä, ja bakteerit tarvitsevat elääkseen ravinteita, joita ei välttämättä ole saastuneella alueella.

Uudesta materiaalista tehty verkko sisältää bakteerien tarvitsemat ravinteet ja se toimii vedessä. Sitä voidaan myös käyttää useita kertoja uudelleen.

Lisäksi kokeessa tulostettiin laastari, joka sisälsi haavojen paranemista edistävää selluloosaa tuottavia bakteereja. Flinkistä voidaan tulostaa näppärästi muotoiltuja laastareita esimerkiksi kyynärpäähän.

3D-tulostettu bakteerikehikko hajottaa vedestä öljyä. Se sopisi öljyvuotojen puhdistamiseen.

© MANUEL SCHAFFNER/PATRICK A. RÜHS

Näin 3D-tulostin tuottaa bakteereja

Tutkijat päättävät ensin, millaisia bakteereja tarvitaan.

  1. Bakteerit saavat ravintoa ja niitä kasvatetaan koeputkessa.
  2. Bakteereihin sekoitetaan hydrogeeliä ja ravinteita, jotta niistä saadaan "mustetta" eli tulostusmateriaalia.
  3. 3D-tulostin tuottaa halutun muotoisia kolmiulotteisia rakenteita.

Katso, miten tulostin toimii: