Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat selvittivät turvallisimmat maat pandemian aikana

Jos tappava sairaus leviää ympäri maapallon, missä ihmiskunnalla olisi parhaat mahdollisuudet selviytyä hengissä ja rakentaa sivilisaatio uudelleen? Tutkijoilla on siihen vastaus, mutta mitä mieltä sinä olet? Kerro mielipiteesi äänestyksessä ja lue tutkijoiden mietteet tästä.

Jos meitä koettelee koko maapallon laajuinen epidemia, eli pandemia, kolme maata ovat kaikkia muita turvallisempia alueita ihmisille. Mitkä ne ovat?

Anna oma arviosi ja lue tutkijoiden vastaus alla olevasta artikkelista:

Maailman pienin manner on turvallisin paikka

Varta vasten luodulla pisteytysjärjestelmällä uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tutkijat ovat päätyneet siihen tulokseen, että pandemian aikana turvallisin paikka on maailman pienin manner – Australia.

Korkein pistemäärä, jonka jokin maa saattoi järjestelmässä saada, oli 1, ja Australian tulos oli 0,71.

Toiselle sijalle nousi Australian naapuri Uusi-Seelanti tuloksella 0,68, ja kolmannen sijan nappasi Islanti 0,64 pisteellä.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että Islanti nousee sekä Uuden-Seelannin että Australian ohi, jos Islannissa lisätään ruoantuotantoa ja vähennetään ruokahävikkiä.

Tässä on koko lista 20 turvallisimmasta maasta pandemian aikana.

Näin tutkijat päätyivät arvioihinsa

Pistetytysjärjestelmän pohjana on neljä perusparametria: sijainti, väestö, luonnonvarat ja yhteiskunta.

Perusparametrit jaettiin alakategorioihin, joita olivat esimerkiksi etäisyys mantereeseen, väestötiheys, väestön monimuotoisuus, ruoan ja energian omavaraisuus sekä yleinen poliittinen vakaus.

Maat pisteytettiin kussakin kategoriassa pisteillä 0–1.

Monet maat karsiutuivat jo ennen pisteytystä, sillä kaikki mantereilla sijaitsevat valtiot ovat luonnollisesti tappavan taudin leviämisessä huonommassa asemassa kuin eristyneet saarivaltiot.

Saarivaltiot, joilla on siltayhteys mantereelle tai toisille saarille, karsittiin pois samasta syystä.

Saarivaltioita, joissa on alle 250 000 asukasta, ei myöskään otettu mukaan. Tutkijat myöntävät, että selviytyminen on mahdollista pienelläkin väestömäärällä, mutta todennäköisyys sille, että ihmiset pystyvät rakentamaan sivilisaation uudelleen, on suurempi silloin, kun asukkaita on yli 250 000.

3 virusta, jotka voivat olla seuraavia tappajia

Epidemioihin varautumista edistävän järjestön CEPI:n mukaan (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) varsinkin kolmen viruksen aiheuttamat sairaudet voivat uhata koko maailmaa. Virukset voivat muuntua uusiksi viruksiksi, joissa yhdistyvät helppo tarttuvuus ja korkea kuolleisuus.

Lue myös:

Sygdomme

Tämän vuoksi saippua tehoaa koronavirukseen

3 minuuttia
Rannalle ajautuneet pallopäävalaat
Valaat

Tutkijat äimistyivät: 470 pallopäävalasta ajautui rannalle Australiassa

4 minuuttia
Menneisyys

Fossiilit paljastavat: Nämä jätit hallitsivat jääkauden Australiaa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota