Tutkijat selvittivät neandertalilaisten katoamisen mysteerin

Neandertalinihmisen outo katoaminen noin 40 000 vuotta sitten voi olla paljon intiimimpi tapahtuma kuin tähän asti on uskottu.

Neandertalinihminen kuoli sukupuuttoon noin 40 000 vuotta sitten. Lajin katoamisen syy on ollut mysteeri.

Teorioita on ajan mittaan ollut monia, ja katoamisen syyksi on esitetty niin sairauksia ja ilmastonmuutosta kuin tulivuorenpurkaustakin.

Yksi hyvä selitys on ollut se, että Eurooppaan noin 50 000 vuotta sitten saapuneet nykyihmiset (Homo sapiens) olivat syypäitä neandertalinihmisten katoamiseen.

Nyt uusi tutkimus, jonka ovat tehneet Lontoossa sijaitsevan Luonnontieteellisen museon tutkijat, antaa viitteitä siitä, että neandertalilaisten tuho oli paljon seksikkäämpi ja vähemmän brutaali kuin tähän asti on uskottu. Kiihkeät kohtaamiset kahden ihmislajin edustajien välillä olivat viime kädessä syy toisen lajin katoamiseen.

Seksistä syntyi hybridejä

Geneettisissä tutkimuksissa on jo aiemmin todettu, että useimmilla Afrikan ulkopuolella elävillä ihmisillä on perimässään noin kaksi prosenttia neandertalinihmisen dna:ta.

Sen sijaan nykyihmisen dna:ta ei ole löydetty niistä 32 neandertalilaisgenomista, jotka tähän mennessä on analysoitu. Ja juuri se herätti tutkijoiden mielenkiinnon.

Heidän mukaansa syynä saattaa olla se, että kahden lajin risteymät ovat mahdollisia vain yhteen suuntaan, samaan tapaan kuin urosleijonan ja naarastiikerin paritellessa syntyy uusi hybridikissa, liikeri.

Liikeri

Maailman suurin nykyisin elävä kissaeläin on liikeri, joka on urosleijonan ja naarastiikerin jälkeläinen. Tutkijat uskovat, että kahden lajin risteymiä syntyi myös, kun miespuoliset neandertalinihmiset harrastivat seksiä naispuolisten nykyihmisten kanssa.

© Shutterstock

Hedelmälliset miehet katosivat

Tutkijat eivät ole löytäneet vain äidiltä periytyvää neadertalinihmisen mitokondrio-dna:ta nykyihmisen genomista.

Se voi tarkoittaa sitä, että ainoastaan miespuoliset neandertalinihmiset ja naispuoliset nykyihmiset saattoivat tuottaa jälkeläisiä.

Nykyihmisellä on korkeampi otsa ja sirompi leuka kuin neandertalinihmisellä, joka oli läheistä sukua.

© Shutterstock & Kennis & Kennis

Lue myös:

Tutkijat uskovat, että miespuoliset neandertalinihmiset sulautuivat nykyihmisryhmiin, mutta nykyihmiset eivät sulautuneet neandertalilaisryhmiin. Tämä saattaa olla selitys neandertalinihmisen katoamiseen.

"Kun parhaassa hedelmällisyysiässä olevat miehet siirtyivät elämään nykyihmisten kanssa, he katosivat neandertalinihmisen geeniperimästä. Tällainen kehitys ei ole kestävää pienissä metsästäjä-keräilijä-yhteisöissä”, todetaan tutkimuksessa.