Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earth covered in ice
Menneisyys

Ulottuiko jääkausi päiväntasaajan eteläpuolelle?

Viimeisin jääkausi oli kylmimmillään 18?000 vuotta sitten. Ulottuiko mannerjää myös päiväntasaajan eteläpuolelle?

Ei sentään. Kun mannerjää oli viimeisimmän jääkauden aikana laajimmillaan 25?000–18?000 vuotta sitten, Pohjois-Amerikka, Pohjois-Eurooppa Saksan pohjoisosiin asti, Siperia, Himalaja ja iso osa Kiinasta olivat jopa kaksi kilometriä paksun jään peitossa. Jäähän sitoutui niin paljon vettä, että valtamerten pinta laski jopa 130 metriä. Päiväntasaajalle asti jää ei kuitenkaan ulottunut.

Jääkausi kyllä tuntui myös eteläisellä pallonpuoliskolla. Keskilämpötila laski kaikkialla maapallolla, ja mannerjään peittämä alue kasvoi myös Etelämantereen ympäristössä. Etelässä jääpeite jäi kuitenkin paljon pienemmäksi kuin pohjoisella pallonpuoliskolla. Patagonian alue Etelä-Amerikan eteläkärjessä ja Andien vuoriston ympäristö olivat silti reilun jäämassan alla.

Vaikka jääkausi oli maailmanlaajuinen ilmiö, sen aikana vaihdelleet kylmät ja leudot jaksot eivät osuneet aivan samaan aikaan etelään ja pohjoiseen. Grönlannin ja Etelämantereen jääkerrosten kairausnäytteet osoittavat, että eteläisellä pallonpuoliskolla ilmasto oli jääkauden aikana vakaampi kuin pohjoisessa. Etelän ilmastoa vakautti meri, johon oli varastoitunut runsaasti lämpöä. Eteläisestä pallonpuoliskosta paljon suurempi osa on merta kuin pohjoisessa.

Näin alkaa jääkausi

  1. Jääkaudet osuvat ajanjaksoihin, jolloin 65. leveysasteen pohjoispuolelle tulee kesäisin vähiten Auringon säteilyenergiaa.

  2. Vähäisen auringonsäteilyn vuoksi lumi ei sula kesälläkään. Lumi heijastaa suuren osan auringonsäteilystä avaruuteen.

  3. Maan keskilämpö laskee, ja kesäisin maahan jää entistä enempää lunta. Näin syntyy kierre, jossa jääkausi vahvistaa itse itseään.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota