Nimet Albert Einstein, Nikola Tesla ja Niels Bohr ovat varmasti tuttuja. Entäpä Hedy Lamarr, Vera Rubin tai Lise Meitner?
Sen jälkeen, kun ensimmäinen Nobelin palkinto jaettiin 1901, on vain 3–4 prosenttia fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen kultaisista mitaleista annettu naisille.
Paljon useammat naiset ovat kuitenkin kehittäneet tieteen läpimurtoja – saamatta tätä arvokasta palkintoa.
Tutustu kuuteen merkittävään naiseen. 👇
1. Opiskelija havaitsi ensimmäiset radiopulsarit

Brittiläinen astrofyysikko Susan Jocelyn Bell Burnell havaitsi 1967 ensimmäiset radiopulsarit, kun hän oli vielä tohtorikoulutettavana Cambridgen yliopistossa.
Nobel-palkinto keksinnöstä meni kuitenkin hänen ohjaajalleen Antony Hewishille, joka sai Nobelin fysiikanpalkinnon 1974.
Vuonna 2018 tuolloin 75-vuotiaalle Jocelyn Bellille myönnettiin löydöstä kolmen miljoonan dollarin Läpimurto-palkinto (Breakthrough Prize).
Rahat hän aikoi käyttää aloitteisiin, jotka lisäävät tutkimuksen monimuotoisuutta.
– Syntynyt 15. heinäkuuta 1943
2. Glamourmalli raivasi tietä wifille

Itävaltalais-yhdysvaltalainen näyttelijä, glamourmalli ja tutkija Hedy Lamarr oli uranuurtajia kehitettäessä hajaspektriviestintää.
Se oli WiFi-, Bluetooth- ja GPS-järjestelmissä nykyään käytettävän tekniikan edeltäjä.
Merkittävästä tiedeurastaan huolimatta Lamarr tunnetaan nykyään ensisijaisesti menneen ajan filmitähtenä ja hänet muistetaan rooleistaan klassikoissa, kuten elokuvassa Simson ja Delila vuodelta 1949.
– Syntynyt 9. marraskuuta 1914 – Kuollut 19. tammikuuta 2000
3. Amerikkalaisastronomi löysi arvoituksellisen ilmiön

Yhdysvaltalainen tähtitieteilijä Vera Rubin (toinen vasemmalta) oli galaksien pyörimisen tutkimuksen pioneeri. Hänen työnsä ansiosta löydettiin ensimmäinen todiste universumin arvoituksellisesta ilmiöstä, pimeästä aineesta. Ymmärrä pimeä aine 6 minuutissa TÄSTÄ.
1970-luvulla Rubin ja hänen kollegansa tutkivat, miten kaasu ja tähdet liikkuvat kierteisgalakseissa. He huomasivat kaasun etenevän oletettua nopeammin. Vera Rubin esitteli 1980-luvun alussa pimeän aineen kyseisen ilmiön mahdollisena selityksenä.
Rubin kuoli vuonna 2016 saamatta tunnustusta Nobel-komitealta.
– Syntynyt 23. heinäkuuta 1928 – Kuollut 25. joulukuuta 2016
4. Itävaltalainen fyysikko huomasi atomiytimien hajoavan

Fyysikko ja matemaatikko Lise Meitner löysi alkuaine protaktiniumin ja keksi ydinfission yhdessä kollegansa Otto Hahnin kanssa.
Fissiosta myönnettiin kemian Nobel-palkinto vuonna 1944 pelkästään Otto Hahnille, joka myös on oheisessa kuvassa. Monien mielestä osa palkinnosta olisi kuulunut Meitnerille.
Lise Meitneria pidetään yleisesti yhtenä 1900-luvun uraauurtavimmista naistutkijoista. Radioaktiivinen siirtymämetalli meitnerium onkin nimetty hänen mukaansa.
– Syntynyt 7. marraskuuta 1878 – Kuollut 27. lokakuuta 1968
5: Fysiikan First Lady kumosi yleispätevän lain

Kiinalais-yhdysvaltalainen fyysikko Chien-Shiung Wu sai lisänimen fysiikan ensimmäinen nainen – eikä aiheetta.
Uransa aikana Chien-Shiung Wu tutki muun muassa hiukkasfysiikkaa ja radioaktiivisuutta.
Hänet tunnetaan etenkin "Wu-kokeesta", jolla hän todisti, ettei niin sanottu peilisymmetria pätenyt hiukkasten välisessä heikossa vuorovaikutuksessa. Siihen asti oli oletettu sen pätevän kaikkialla.
Vuonna 1957 Chien-Shiung Wun miespuoliset kollegat saivat Nobelin fysiikanpalkinnon tutkimukseen liittyneestä teoreettisesta työstä.
– Syntynyt 29. toukokuuta 1912 – Kuollut 16. helmikuuta 1997
6: Harvardin professori jarrutti valoa

Lene Hau on usein ollut Nobelin fysiikanpalkinnon mahdollisten ehdokkaiden listan kärjessä. Tavoiteltua palkintoa ei ole hänelle kuitenkaan myönnetty.
Tanskalainen huippututkija Lene Hau tuli laajalti tunnetuksi, kun hän hidasti valon nopeuden 17 metrin sekuntivauhtiin ultrakylmässä atomipilvessä.
Vuonna 2001 Harvard-professori Hau onnistui pysäyttämään valonsäteen kokonaan. Hänen saavutuksensa mainitaan usein yhtenä fysiikan suurista läpimurroista.
– Syntynyt 13. marraskuuta 1959