Tutkijat löysivät kaksi kertaa miekkavalaan kokoisen merihirviön

Kivettyneet muinaisen merieläimen luut löytyivät sattumalta brittimuseon varastosta. Löytö voi ratkaista vanhan kiistan.

pliosaurus piirros

Uusi meriliskolaji on suurin tähän mennessä löydetty pliosaurus. Fossiililöytö saattaa ratkaista vanhan kiistan.

© Megan Jacobs, University of Portsmouth

Brittiläisen Portsmouthin yliopiston professori David Martill oli tohtoriopiskelija Megan Jacobsin kanssa Oxfordshiressä sijaitsevassa Abingdon County Hall -museossa kuvaamassa ichthyosauruksen eli kalaliskon luurankoa.

Sattumalta he tekivät yllättävän löydön laatikosta, joka oli luokiteltu dinosauruksen jäännöksiksi.

Laatikossa oli selkärankaisen eläimen fossiili, joka oli löydetty monta vuotta sitten Thamesin laaksossa Oxfordshiressä sijaitsevalla maatilalla tehdyissä kaivauksissa.

Museon kuraattori kertoi, että samalta kaivaukselta on varastossa vielä kolme fossiilia.

"Dave avasi laatikon, ja siellä oli valtava ruokalautasen kokoinen selkänikama", kertoo Jacobs BBC:lle.

"Otimme se pois laatikosta ja tulimme siihen tulokseen, että kyseessä ei ollut dinosaurus vaan valtava meressä elänyt matelija."

Tutkijat olivat löytäneet aiemmin tuntemattoman pliosauruksiin eli joutsenliskoihin kuuluvan lajin fossiilin. Pliosaurukset olivat kookkaita petoja, jotka saalistivat merissä jurakaudella noin 145–152 miljoonaa vuotta sitten.

Portsmouthin yliopiston paleontologit ovat nyt tutkineet fossiilia tarkemmin ja julkaisseet tuloksensa Proceedings of the Geologists’ Association -lehdessä.

Fossiili voi ratkaista riidan

Pliosaurukset olivat jykevätekoisia joutsenliskoja, meressä eläviä petoja, joilla oli massiivinen pää ja lyhyt kaula. Niiden vartalo oli pisaranmuotoinen, ja niillä oli neljä pientä evämäistä raajaa.

Pliosaurusten suu oli täynnä teräviä hampaita, jotka muistuttavat nykyisten krokotiilien purukalustoa. Hampaat olivat yhtä kookkaat kuin T. rexillä.

selkänikama pliosaurus

Tässä yksi neljästä selkänikamasta eri kulmista. Vasemmalla alkuperäinen kuva nikamasta, oikealla 3D-kuva samasta luusta.

© University of Portsmouth

Tutkijat kuvasivat nikamat ja loivat niistä kolmiulotteisia kuvia, joiden avulla niitä päästiin tutkimaan tarkemmin.

Tutkimuksissa selvisi, että tämä pliosauruslaji oli ollut 9,8–14,4 metriä pitkä, mikä tarkoittaa sitä, että se oli kaksi kertaa niin suuri kuin nykyiset miekkavalaat.

pliosaurus vertailu

Tämä piirros antaa käsityksen siitä, miten suuri pliosauruslaji on ollut.

© University of Portsmouth

Tutkimus auttaa myös ratkaisemaan vanhan kiistan joutsenliskojen koosta. Vuonna 1999 yksi pliosauruslaji kuvattiin ensin 25-metriseksi BBC:n dokumenttisarjassa, mutta sitten kävi ilmi, että pituudelle ei ollut todisteita.

Sittemmin toiset tutkijat päättelivät, että laji oli vain 6–7 metriä pitkä, ja tuorein arvio koski Kronosaurus-joutsenliskoa, joka määriteltiin 10–11-metriseksi.

”On hienoa kyetä todistamaan, että myöhäisen jurakauden merissä todellakin eli jättimäinen pliosauruslaji”, kertoo Martill lehdistötiedotteessa.

”En yllättyisi, jos vielä joskus löydetään todisteita siitä, että jättimäinen laji oli tätäkin kookkaampi.”