Näin totaalista tuhoa ydinisku aiheuttaa

Mitä tapahtuisi, jos Yhdysvallat räjäyttäisi Hiroshiman pommin suuruisen ydinlatauksen Pohjois-Korean pääkaupungin yllä? Nukemap-työkalulla voit heittää kuvitteellisen ydinpommin. Esittelemme sen pahimmat seuraukset.

Ydinpommin räjähdyksessä radioaktiiviset pölyhiukkaset muodostavat sienen muotoisen pilven.

© Shutterstock

1. Tulipallo sulattaa kaiken

Muutamassa sekunnissa sokaiseva valonvälähdys laajenee tulipalloksi, jonka halkaisija on lähes 300 metriä ja lämpötila yli miljoona astetta.

Kaikki sulaa tulimyrskyssä, joka haihduttaa ihmisetkin.

Valonvälähdys on niin kirkas, että se voi polttaa katsojan verkkokalvon. Kaikki 100 000 m2:n sisällä palaa.

2. Paineaalto murskaa talot

Ydinpommin räjähdyksessä vapautuu niin valtavia määriä energiaa ja 0,36 km2:n säteellä paine on niin valtava, että betonirakennuksetkin murskaantuvat ja romahtavat.

Suurkaupungissa on lähes mahdotonta selvitä hengissä, kun paineaalto lennättää rakennusten ja kulkuneuvojen kappaleita ympäriinsä.

3. Kuumuus syövyttää ihon

Pommista lähtevä kuumuus aiheuttaa 11,4 km2:n säteellä oleskeleville kolmannen asteen palovammoja. Tuhot ulottuvat kaikkien ihokerrosten läpi hermoihin ja verisuoniin ja tekevät elimistön erittäin alttiiksi infektioille.

4. Elimistö altistuu säteilylle

Tappavaa radioaktiivista säteilyä alkaa vapautua jo minuutteja ydinpommin räjähdyksen jälkeen, ja kaikki 4,51 km2:n säteellä saavat noin viiden sievertin säteilyannoksen.

Ihmiset altistuvat luonnossa vuosittain noin 2-3 mikrosievertin säteilylle. Jo yhden sievertin annos aiheuttaa säteilysairautta ja verenvuotoja. Viisi sievertiä tappaa puolet sille altistuneista jo kuukauden aikana.

5. Tappavat hiukkaset leviävät

Ydinpommi synnyttää maahan kraatterin, josta radioaktiiviset pölyhiukkaset nousevat ylöspäin.

Hiukkaset voivat kulkeutua satojen kilometrien päähän tuulen mukana.

Nukemapin mukaan 100 850 tuhatta menehtyisi ja 419 380 saisi vakavia vammoja.