Yhdysvaltojen Hiroshimaan ja Nagasakiin elokuussa 1945 pudottamat pommit tunnetaan nimillä Little Boy ja Fat Man. Heti sen jälkeen, kun ne olivat osuneet maahan, ne tappoivat satojatuhansia ihmisiä.
Mailin eli vähän yli 1,6 kilometrin säteellä pommit aiheuttivat täydellisen tuhon. Jäljellä oli vain erityisen kestäviä betonirakennuksia.
Hiroshiman ja Nagasakin tuhonneet pommit olivat pieniä verrattuna moniin nykyisiin ydinaseisiin, joita etenkin Venäjällä ja Yhdysvalloilla on.
Sotilasasiantuntijat pitävät kuitenkin – onneksi – epätodennäköisenä sitä, että jokin valtio turvautuu ydinasevarastoonsa, vaikka esimerkiksi Putin on esiintynyt uhkaavasti Ukrainan sodan aikana.
Vielä pommin pudottua ja sienipilven noustua taivaalle omaa selviytymistään voi edistää monin tavoin. Tässä käydään läpi tutkitusti parhaita pelastautumiskeinoja ydinsodan välittömien ja pitkäaikaisten vaikutusten näkökulmasta tarkasteltuna.
NAPSAUTA TÄSTÄ, niin näet, mitä tapahtuisi, jos nykyaikainen ydinase osuisi Kööpenhaminaan
Ensimmäinen vartti: Suojaudu paine- ja lämpöaallolta
Tietenkin varmimmin jäävät eloon ne, jotka ovat riittävän kaukana ydinräjähdyksen tapahtumapaikasta – ground zerosta eli nollapisteestä.
Lähiympäristö tuhoutuu täydellisesti räjähdyksen voimasta. Jos on tuhoalueella, selviytymismahdollisuudet ovat mitättömät.
Kun on niin kaukana nollapisteestä, ettei kuole välittömästi, voi yrittää suojautua siltä kuumalta ilmamassalta, jonka räjähdyksen paine työntää liikkeelle.
Paineaalto kaataa rakennuksia
Ensimmäiseksi pitää yrittää hakeutua väestönsuojaan tai kellariin. Kaikki maanalaiset tilat sopivat suojautumiseen, ellei ole olemassa vaaraa, ettei niistä pääse enää ulos. Räjähdyksen paine hajottaa rakenteita ja romahduttaa rakennuksia, joten poistumistiet voivat tukkeutua.
Jos väestönsuojaa tai muuta turvallista tilaa ei löydy, kannattaa heittäytyä mahalleen maahan, sulkea silmät, asettaa kädet vartalon alle ja pitää suu auki.
Kuoppa tai muu syvennys parantaa selviytymismahdollisuuksia etenkin, jos lähellä ei ole rakenteita tai rakennuksia, joista voi pudota päälle vaarallisia osia, kuten tiiliä ja lasinpaloja. Paineaalto voi lennättää niitä tappavalla vauhdilla.

Japaniin Nagasakiin 9. elokuuta 1945 osuneen Fat Man -ydinpommin kopio.
Nykyiset ydinaseet
Error in rendering text item widget:
Ydinaseiden kokonaismäärä saavutti huippunsa vuonna 1986 kylmän sodan ollessa pahimmillaan. Silloin ydinasevalloilla oli yli 64 000 ydinasetta. [Bulletin of Atomic Scientists](https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00963402.2019.1654273 {”target":"_blank"}) -lehden mukaan ydinaseita on nykyään noin 9 000. Melkein puolet ydinaseista on Venäjällä. Yhdysvaltojen osuus on lähes 4 000. Vaikka ydinaseita on vähemmän kuin ennen, ne ovat entistä tehokkaampia. Nagasakiin pudotettu Fat Man oli teholtaan 21 kilotonnia. Toisin sanoen se räjähti samalla voimalla kuin 21 tonnia TNT-räjähdysainetta. Vuonna 1961 Neuvostoliitto räjäytti ydinkokeessa tähän mennessä suurimman ydinpommin, Tsar-Bomban. Sen teho oli 50 megatonnia eli 2 000 kertaa niin suuri kuin Fat Manin.
Melu rikkoo korvat ja silmät
On tärkeää sulkea silmät. Räjähdystä ei pidä katsoa, sillä kirkas valo sokaisee eikä näkö palaa heti. Nykymittapuun mukaan suhteellisen pieni megatonnin pommi, joka vastaa noin 80:tä Little Boyta, voi sokaista kirkkaana päivänä yli 20 kilometrin päässä nollapisteestä
Melu huumaa korvia. Siksi suun pitää olla auki. Tällöin ainakin osa päähän kohdistuvasta paineesta pääsee purkautumaan ja tärykalvot saattavat säästyä rikkoutumiselta.
Pätsi polttaa ihon
Räjähdys nostaa voimakkaasti lämpötilaa. Hiroshimaan pudotetun pommin aiheuttama lämpöaalto oli 300 000-asteinen. Lämpötila oli 300 kertaa niin korkea kuin krematorion uunissa. Siksi iho pitää suojata niin hyvin kuin mahdollista palamisen estämiseksi.
Melu huumaa korvia. Siksi suun pitää olla auki. Tällöin ainakin osa päähän kohdistuvasta paineesta pääsee purkautumaan ja tärykalvot saattavat säästyä rikkoutumiselta.
Tekstiilin ominaisuuksilla on merkitystä kuumuudessa. Useimmat tavalliset tekokuidut, kuten nailon, syttyvät helposti palamaan lämpö- ja paineaallon saapuessa.
Myös vaatteiden värillä on väliä. Musta kangas imee itseensä lämpöä enemmän kuin valkoinen. Ero saattaa vaikuttaa hieman palamisriskiin.
Kun lämpö- ja paineaallot ovat menneet ohi ja melu vaimenee, on noin viisitoista minuuttia aikaa hankkiutua väestönsuojaan. Sen jälkeen altistuu radioaktiiviselle laskeumalle.
Ensimmäinen tunti: Suojaudu syöpää aiheuttavalta laskeumalta
Tuhoalueelle satava laskeuma koostuu myrkyllisestä radioaktiivisesta pölystä. Se on peräisin sienipilvestä, jonka imaisema pöly altistuu räjähdyksessä säteilylle ja lopulta alkaa pudota taas maahan.
Aikaa on noin viisitoista minuuttia, ennen kuin radioaktiiviset hiukkaset alkavat pudota maahan. Säteily on vaarallisinta heti räjähdyksen jälkeen, mutta senkin jälkeen se on erittäin tuhoisaa. Tunti räjähdyksen jälkeen hiukkasmäärä on pienentynyt jo 55 prosentilla ja vuorokauden päästä 80 prosentilla. Siksi on hakeuduttava nopeasti suojaan ja pysyttävä siellä.
Tuuli levittää radioaktiivista pölyä
Suojaa kannattaa etsiä tuulen yläpuolelta. Tuuli kuljettaa radioaktiivisia hiukkasia mukanaan, ja sen alapuolella on aina vaarallisempaa, koska siellä on enemmän pölyä ja säteilyä.
Jos hiukkasia pääsee iholle, voi syntyä säteilysairaus. Solut alkavat mutatoitua ja pahimmassa tapauksessa tuhoutua heti. Lieväkin säteilysairaus voi kasvattaa myöhempää syöpäriskiä merkittävästi.
Tärkeintä on löytää katto pään päälle niin, että radioaktiiviset hiukkaset eivät pääse kosketuksiin ihon kanssa.
Jos suojaa haetaan maan pinnalla olevasta rakennuksesta, on hakeuduttava keskelle huonetta ja mahdollisimman kauas ikkunoista, jolloin etäisyys laskeumaan pysyy mahdollisimman suurena. Jos kyse on kerrostalosta, suojaisin paikka löytyy keskikerroksista mahdollisimman kaukaa radioaktiivisista hiukkasista.

Ydinpommin räjähdyksessä radioaktiiviset pölyhiukkaset muodostavat sienen muotoisen pilven.
Ensimmäinen päivä: Pese laskeuma pois ja pysy sisällä kaksi vuorokautta
Kun sopiva suoja sisätiloista on löytynyt, siellä on pysyteltävä vähintään kaksi vuorokautta ja mieluiten viikon verran. Vaikka läheiset olisiva kateissa, etsintää on lykättävä, kunnes säteilytaso ei enää aiheuta välitöntä hengenvaaraa.
Kahden viikon päästä säteily on pudonnut jo vain prosenttiin alkuperäisestä.
Laskeuma myrkyttää ihon läpi
Suojassa on syytä ottaa mahdollisimman pian suihku. Iho ja hiukset kannattaa pestä pois lämpimällä vedellä ja saippualla varovasti hieroen, jotta mahdollisimman paljon hiukkasia saadaan pois. Ihoa ei saa hangata rikki, jotta hiukkasia ei pääse verenkiertoon. Haavat ja naarmut kannattaa peittää ennen suihkua.
Peseytymisen jälkeen ei saa käyttää hoitoainetta eikä ihovoidetta, jotka voivat sitoa laskeuman hiukkasia hiuksiin tai ihoon ja kasvattaa säteilykuormaa.
Myös nenä, korvat ja silmäluomet on puhdistettava, jottei niihin jää radioaktiivista materiaalia. Jos on mahdollista vaihtaa vaatteet, säteilevät vaatteet on suljettava muovipussiin yhdessä peseytymiseen käytettyjen liinojen tai pyyhkeiden kanssa.
Ruoka ja juoma voivat olla myrkyllisiä
Ravinnon suhteen on syytä olla varovainen. Kaikki ruokatarvikkeet, jotka ovat olleet ulkona, voivat olla radioaktiivisia eikä niitä saa syödä. Ulkona laskeuma-aikana olleista elintarvikkeista syömäkelpoisia ovat vain säilykkeet tai ehjien muovipakkausten sisältämät elintarvikkeet.
Saaliiksi saaduista eläimistä ei pidä käyttää ravinnoksi sydäntä, maksaa eikä munuaisia, koska niihin voi kerääntyä radioaktiivisia aineita. Luuydinkin kerää säteilyä, joten turvallisinta on kaukana luista ollut liha.
Joditabletit voivat suojata radioaktiiviselta säteilyltä. Kilpirauhanen tarvitsee jatkuvasti jodia tärkeiden hormonien tuotantoon, mutta se ei erota stabiilia jodia radioaktiivisesta. Syöpää aiheuttava säteilyä tuottaa muun muassa radioaktiivinen jodi. Joditabletteja nauttimalla voidaan täyttää elimistön jodivarastot vaarattomalla jodilla, jolloin kilpirauhaseen ei vahingossa päädy vaarallista jodia.
Juomaveden on oltava peräisin peitetyistä ja mieluiten maanalaisista lähteisät. Vettä ei missään tapauksessa saa juoda joista tai muista avoimista luonnonvesistä, jotka laskeuma on saaastuttanut. Jos vesijohtoverkosto on kunnossa, sen vesi on todennäköisesti juomakelpoista.
Vanha tekniikka voi pelastaa hengen
Ilmassa voi yhä olla radioaktiivisia hiukkasia, joten ulos uskaltautuvan kannattaa pukeutua paksulti ja peittävästi. Myös huppua ja käsineitä on syytä käyttää.
Suositeltavaa on peseytyä usien ja ravistella vaatteet, jotta hiukkasia ei joudu iholle.
Tärkeää on odottaa viranomaisten ohjeita ennen ulos menoa. Kotona kannattaa pitää varalla paristokäyttöinen radio, sillä yksinkertainen tekninen laite voi selvitä ydiniskun mahdollisesta sähkömagneettisesta pulssista.
Jos käytössä ei ole radiota eikä puhelinta, suojasta voi poistua muutaman vuorokauden päästä etsimään tietoja ja apua, mutta ulkona kannattaa oleskella mahdollisimman lyhyitä aikoja.
Lue myös: Atomipommi on maailman pelätyin ase