Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saksalaiset sotilaat marssivat metsässä
© Shutterstock
Menneisyys - Sota

Lyhyitä selkkauksia

Milloin on käyty maailmanhistorian lyhin sota, ja ketkä siinä olivat osapuolina?

Vastaus riippuu siitä, millaiset yhteenotot määritellään sodaksi. Jos sota rajataan valtioiden väliseksi konfliktiksi, yksi lyhimmistä selkkauksista on Tanskan miehitys toisessa maailmansodassa. Saksalaiset joukot ylittivät Tanskan rajan aamulla neljän aikoihin 9. huhtikuuta 1940. Kello kuuden maissa Tanskan hallitus ja kuningas päättivät luovuttaa vallan maassa saksalaisille. Tuonaikaisten viestimien hitauden takia tosin kului vielä noin kaksi tuntia, ennen kuin kaikki Tanskan armeijan yksiköt saivat antautumiskäskyn. Joissakin lähteissä ennätykseksi mainitaan kapina nykyisin Tansaniaan kuuluvassa Sansibarin saaressa 1896. Tuolloin edesmenneen sulttaanin serkku ilmoittautui saaren hallitsijaksi ja julisti saaren itsenäiseksi. Siirtomaaisäntä Britannian joukot valtasivat sulttaanin palatsin 38 minuutissa, ja itsenäisyystaistelu oli ohitse.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota