Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kemialliset analyysit todistivat myrkyttämisen

Keskitysleireillä kuoli miljoonia ihmisiä. Arkeologiset löydöt kertovat joukkotuhonnan toteutuksesta.

Shutterstock

Historia kertoo

Monille oli suuri järkytys kuulla toisen maailmansodan lopulla saksalaisten tuhoamisleireistä. Vieläkin keskustellaan siitä, ketkä ennen vuotta 1945 tiesivät niiden olemassaolosta ja olosuhteista.

Keskistysleirivankien epäinhimillisen kohtelun paljastuttua alettiin selvittää kansallissosialistisen Saksan väkivaltakoneiston yksityiskohtia. Kävi ilmi, että miljoonat ihmiset menettivät henkensä erilaisissa vankiloissa. Osa murhattiin kaasulla. Ruumiita taas hävitettiin muun muassa polttamalla leirien uuneissa.

Auschwitziin kuului kaksi työleiriä ja yksi tuhoamisleiri kaasukammioineen. Niistä saatiin tietoa vangeilta ja vartijoilta sekä neuvostosotilailta, jotka vapauttivat leirin 27.1.1945. Silti jotkut ovat kyseenalaistaneet joukkotuhonnan laajuuden.

Arkeologia osoittaa

Tutkijat ovat etsineet vahvistusta väitteille, joiden mukaan tuhoamisleirillä ei olisi tapettu ihmisiä Zyklon B -nimisellä tuholaismyrkyllä. Aineen käyttö on mahdollista kyseenalaistaa siksi, että kaasukammiona tunnettujen tilojen seinissä ei näy Zyklon B:n sisältämän sinihapon synnyttämiä preussinsinisiä jälkiä.

Auschwitz seen from above

Kemiallisten tutkimusten mukaan jäännösten puuttuminen on selitettävissä sillä, että kammioissa oli kaasua enintään puolen tunnin ajan kerrallaan. Näin lyhyessä ajassa kerrostumia ei ehtinyt muodostua. Lisäksi tilat jouduttiin puhdistamaan joka käyttökerran jälkeen verestä, virtsasta ja ulosteista.

Saksalaisten kuulustelut paljastivat, että kiteinen myrkky annosteltiin kammioihin pienten aukkojen kautta. Arkeologiset löydöt tukevat tätä tietoa. Kyse oli rautavahvisteisista betonikaton luukuista, jollaisia on nähtävissä myös vuosilta 1943 ja 1944 peräisin olevissa valokuvissa.

Keskitysleireissä riittää yhä tutkittavaa. Jokin aikaa sitten arkeologit paikansivat maatutkan avulla isoja joukkohautoja Treblinkan alueelta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota