Historia kertoo
Monille oli suuri järkytys kuulla toisen maailmansodan lopulla saksalaisten tuhoamisleireistä. Vieläkin keskustellaan siitä, ketkä ennen vuotta 1945 tiesivät niiden olemassaolosta ja olosuhteista.
Keskistysleirivankien epäinhimillisen kohtelun paljastuttua alettiin selvittää kansallissosialistisen Saksan väkivaltakoneiston yksityiskohtia. Kävi ilmi, että miljoonat ihmiset menettivät henkensä erilaisissa vankiloissa. Osa murhattiin kaasulla. Ruumiita taas hävitettiin muun muassa polttamalla leirien uuneissa.
Auschwitziin kuului kaksi työleiriä ja yksi tuhoamisleiri kaasukammioineen. Niistä saatiin tietoa vangeilta ja vartijoilta sekä neuvostosotilailta, jotka vapauttivat leirin 27.1.1945. Silti jotkut ovat kyseenalaistaneet joukkotuhonnan laajuuden.
Arkeologia osoittaa
Tutkijat ovat etsineet vahvistusta väitteille, joiden mukaan tuhoamisleirillä ei olisi tapettu ihmisiä Zyklon B -nimisellä tuholaismyrkyllä. Aineen käyttö on mahdollista kyseenalaistaa siksi, että kaasukammiona tunnettujen tilojen seinissä ei näy Zyklon B:n sisältämän sinihapon synnyttämiä preussinsinisiä jälkiä.