Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pyramidi pystytettiin jyrkiltä luiskilta

Egyptiläisten taito rakentaa mahtava Kheopsin pyramidi on hämmästyttänyt tutkijoita pitkään. Vasta muutama vuosi sitten arkeologit selvittivät, miten Suuri pyramidi rakennettiin.

Brittiläis-ranskalainen tutkijaryhmä oli etsimässä piirtokirjoituksia Hatnubin muinaiselta kivilouhokselta, kun se teki merkittävän löydön.

Irtohiekan ja kivien alta paljastui luiska, jota pitkin kuljetettiin 4 500 vuotta sitten massiivisia lohkareita ylös.

Luiskan ikä antaa ymmärtää, että samanlaisia kaltevia rakenteita hyödynnettiin pystytettäessä Gizan pyramidiryhmään kuuluva 146 metriä korkea Khufun eli Kheopsin pyramidi.

Ryhmät kiskoivat eri suuntiin

1 / 3
123

Vetämällä köysiä vastakkaisiin suuntiin työläiset saivat lohkareen nousemaan pitkin luiskaa, jonka kaltevuus oli 20 prosenttia.

© Mikkel juul jensen & Yannis Gourdon/Ifao

Jyrkät luiskat ja tolppien jäljet ratkaisivat arvoituksen

Myös Suureksi pyramidiksi kutsuttu rakennus valmistui noin 2560 eaa.

Sen pystyttämisestä tiedetään hyvin vähän mitään varmaa, mutta laskelmien mukaan lohkareet oli mahdollista siirtää paikalleen nousultaan kymmenprosenttisia luiskia pitkin. Loivahkot luiskat vaativat kuitenkin enemmän rakennusmateriaalia kuin itse pyramidi.

Kivilouhoksen luiska on jyrkkä, sillä sen kaltevuus on peräti 20 prosenttia, ja sitä reunustavat molemmin puolin portaat.

Koska kummaltakin sivulta on löydetty tolppien jälkiä, muinaisten egyptiläisten rakennustavasta on voitu esittää uudenlainen käsitys. Vaikuttaa siltä, että lohkareet laahattiin kelkalla, jota vedettiin köysillä usean eri ryhmän voimin.

Muinaiset egyptiläiset siirsivät järkälemäisiä rakennuskiviä louhoksista portaiden reunustamia jyrkkiä luiskia pitkin. Tolpat toimivat taljan väkipyörinä.

© Mikkel Juul Jensen & Yannis Gourdon/Ifao

Ilmeisesti kelkan yläpuolella vetäjät nousivat portaita selkä edellä. Vastaavasti kelkan alapuolella vetäjät laskeutuivat portaita selkä edellä.

Etumaisen ryhmän köydet tulivat suoraan lohkareesta, kun taas taemman ryhmän köydet kiersivät kelkan yläpuolella olevat tolpat.

Nämä toimivat joko sellaisinaan väkipyörinä tai niihin oli kiinnitetty varsinainen pylpyrä. Jos asia on näin, talja keksittiin yli 2 000 vuotta luultua aikaisemmin.

Lue myös:

Egypti

Kheopsin pyramidin sisäosat

0 minuuttia
Muinaiset ihmiset

Tutkijat viljelivät neandertalilaisaivoja

2 minuuttia
Egypti

Sensaatio: Kheopsin pyramidista löytyi salainen kammio

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota