Shutterstock
kallot

Myyttejä kannibalismista

Oliko kannibalismi ennen yleistä eri puolella maailmaa? Onko kannibaaleja vielä?

Kannibalismi eli omien lajitovereiden syöminen on eläinkunnassa varsin yleistä. Sen sijaan ihmisillä se on aina ollut harvinaista.

Ihmissyönti herättää vahvoja tunteita, sillä ajatus toisen ihmisen syömisestä on yhtä aikaa sekä pelottava että inhottava – ainakin niiden mielestä, jotka ovat omaksuneet länsimaisen tavan suhtautua lajikumppaneihinsa.

Kannibalismi ei ole antropologisesta näkökulmasta tarkasteltuna niin yksioikoinen asia kuin miltä se mm. kristinuskon leimaamissa kulttuureissa vaikuttaa. Vaikka mikään ei viittaa siihen, että kannibalismia olisi koskaan harjoitettu laajassa mitassa ravinnonsaannin turvaamiseksi, ilmiön esiintymisestä ei ole epäilystäkään.

Useimmiten kannibalismi oli ns. rituaalista ihmissyöntiä. Vihollisen ruumiin syöminen voi olla vertauskuvallinen teko, jolla varmistettiin tämän elinvoiman ehtyminen tai saaminen omaan käyttöön.

Tällaista rituaalista kannibalismia esiintyi Fidzhisaarilla vielä 1840-luvulla, jolloin syötiin noin 500 ihmistä viiden vuoden aikana.

Brasilialaisen wariheimon hautajaismenoihin taas vainajan syöminen kuului vielä niinkin myöhään kuin 1960-luvulla. Sittemmin tapa on kuitenkin kadonnut.