Muumiot kertovat, mitä ennen syötiin

Muumioiden hiukset paljastavat ruokavalion

Perun muumiot: Noin 2 000 vuotta vanhojen muumioiden hiuksista on selvinnyt, että Perun muinaisessa Paracasin kulttuurissa syötiin runsaasti meren antimia. Niinpä ihmisten on täytynyt asua rannikolla vuoden ympäri.

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Joukko muumioita valottaa ainutlaatuisella tavalla noin 2 000 vuotta sitten Etelä-Amerikan Tyynenmeren-puoleisella rannikolla eläneen intiaanikansan ravintotaloutta.

Yhdysvaltalaisen Arizonan valtionyliopiston tutkijoiden tekemät hiusanalyysit paljastivat, että Perun alueella kehittyneessä Paracasin kulttuurissa keskeisiä elintarvikkeita olivat maissi, pavut ja meren antimet. Sikäläiseen kivikauden ruokavalioon näyttivät kuuluneen myös erilaiset vesikasvit.

Muumiot olivat säilyneet erittäin hyvin

Warikayan-nimellä tunnetusta hautapaikasta löydetyt ihmisjäännökset olivat muumioituneet itsestään rannikkoseudun viileässä ja kuivassa ilmastossa.

Koska hiuksetkin ovat säilyneet hyvin, niistä saadaan keratiiniksi eli sarveisaineeksi kutsuttua proteiinia isotooppianalyysia varten. Hiili- ja typpi-isotoopit ilmentävät sitä, mitä ihmiset söivät eläessään. Kaikki tutkitut 14 yksilöä olivat saaneet samanlaista ruokaa.

Analyysin mukaan kalaa oli aterioilla ympäri vuoden niin säännöllisesti, että yhteisön on ollut melkeinpä pakko asua pysyvästi meren äärellä. Aiemmin on otaksuttu, että elämäntapa oli liikkuva, toisin sanoen väki siirtyi välillä Andien vuoristoon.

Muumiot löytyivät 400:sta nyytistä

1920-luvulla löydetty Warikayan-nekropoli on yli 400 ihmisen hautapaikka. Ruumiit haudattiin kartion mallisissa nyyteissä, jotka koostuivat useista kudonnaiskerroksista. Tähän mennessä on avattu puolitoistasataa koteloa.

Yli 400 muumiota löydettiin kartion mallisiin nyytteihin paketoituina.

Muumiot ja fossiilit valottavat menneisyyttä

Muumioiden ja fossiilien proteiineista ja molekyyleistä selviää ravinnon lisäksi monta muutakin seikkaa. Lue muun muassa siitä, miten T. rexin sukupuu saatiin selville:

Hautapaikka Perussa

Warikayan-nekropoli sijaitsee Perun rannikkoaavikon eteläosassa.

Vanha hautapaikka liittyy sikäläisen niemimaan mukaan nimettyyn Paracasin kulttuuriin (noin 600 eaa. – 200 jaa.).

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: