Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix

Varhaisilla briteillä oli tumma iho

Dna-analyysin perusteella 10 000 vuotta sitten Britteinsaarilla eläneellä "Cheddarin miehellä" oli tumma iho, kihara tukka ja siniset silmät.

Kihara tukka, siniset silmät ja tumma iho eivät ehkä ensimmäisenä tule mieleen, kun puhutaan tyypillisestä Britteinsaarten asukkaasta.

Nuo ovat kuitenkin juuri saarten alkuperäisväestön piirteet, kertoo dna-tutkimus, jossa selvitettiin niin sanotun Cheddarin miehen geneettisiä piirteitä.

Cheddarin mieheksi kutsutaan 10 000 vuotta vanhaa luurankoa, joka löydettiin 1903 Lounais-Englannista läheltä Cheddarin kylää.

Luurangon dna-tutkimus on tehty evoluutiogenetiikan professori Mark Thomasin johdolla Lontoon luonnonhistoriallisessa museossa.

Iho vaaleni myöhemmin

Geenitutkimus osoittaa, että Cheddarin mies kuului keräilijä-metsästäjäkansaan, joka tuli Englantiin muualta Euroopasta viime jääkauden jälkeen noin 11 000 vuotta sitten.

Ihonväriin vaikuttavat useat geenit, jotka ovat jakautuneet eri kromosomeihin. Pohjois-Euroopassa yleinen vaalea ihonväri on melko tuore ominaisuus, joka on todennäköisesti syntynyt, jotta iho pystyy tehokkaasti imemään vähäisen auringonvalon ultraviolettisäteilyä tuottaakseen D-vitamiinia.

Siniset silmät tiesivät enemmän seksiä

Aurinkoisemmassa etelässä tultiin toimeen tummalla iholla. Toisten teorioiden mukaan vaalea iho yleistyi maanviljelyn myötä, sillä kasviksissa ei ole D-vitamiinia.

Sinisilmäisyys on saattanut yleistyä, koska sitä on pidetty viehättävänä ominaisuutena kumppania valittaessa.