"Purukumin" pala piileskeli tuhansia vuosia tanskalaisen vuonon pohjalla, kunnes se tuli päivänvaloon vuonna 2015.
Pieni mustanruskea tökötin eli koivuntuohitervan pala löydettiin Lollandista, kun siellä tehtiin kaivauksia Fehmarninsalmen alittavan maa- ja rautatietunnelin rakentamiseksi. Tököttipala on sittemmin analysoitu tarkkaan, ja vuonna 2019 siitä saatiin irti niin paljon dna:ta, että siitä voitiin lukea koko sitä pureskelleen yksilön genomi eli perimä.
Tököttiä jauhanut ja sen laguunin pohjalle sylkäissyt henkilö oli ollut tyttö tai nainen. Arkeologit antoivat hänelle nimeksi Lola, ja hänelle hahmoteltiin myös kasvot.
Lolalla oli siniset silmät ja ruskeat hiukset. Hän oli syönyt sinisorsaa ja hasselpähkinöitä, ja hänen ihonsa oli tummempi kuin keskivertotanskalaisella nykyisin. Radiohiiliajoituksen perusteella hän eli 5 700 vuotta sitten.
Lola polveutui seudulle etelästä päin vaeltaneesta väestöstä. Pitkään on pohdittu sitä, miten siirtyminen viljelyyn seudulla tapahtui. Lolan "tököttipurukumi" eli purupihka paljastaa muutoksen vähittäiseksi: metsästäjä-keräilijät ovat ehkä jatkaneet elämistä seudulla pieninä ryhminä, kun ympärillä olevat ovat mullistaneet perinteisen elämäntyylin alkamalla viljellä maata.
Tökötti avaa näkymiä menneeseen
Tökötti oli kivikauden yleisliimaa, ja sillä muun muassa kiinnitettiin nuolenkärjet varsiin. Lisäksi sillä on ilmeisesti myös korjattu saviruukkuja, tiivistetty veneitä ja kyllästetty nahkoja.
Tieto tästä sai tutkijana Kööpenhaminan yliopiston Globe-instituutissa toimivan bioarkeologi Theis Jensenin selvittämään, voisiko tästä tököttipalasta löytyä dna:ta. Hän oli jo aiemmin nähnyt Ruotsista ja Tanskasta kaivauksista löytyneitä vastaavia purupihkapaloja ja pohtinut, voisivatko ne sisältää dna:ta, mutta hänellä ei ollut ollut mahdollisuuksia selvittää asiaa. Nyt selvisi, että purupihka sisälsi dna:ta enemmän kuin oli osattu edes kuvitella.
Samoihin aikoihin, kun Lollandin tököttipala löytyi, myös Ruotsissa Uppsalan yliopistossa ja Norjassa Oslon yliopistossa oli saatu sama idea. Viime vuonna Uppsalassa ja Oslossa oli julkaistu kolmen purupihkanpalan dna-analyysit. Analysoidut palat olivat noin 10 000 vuoden ikäisiä. Ruotsalaiset eivät olleet tosin löytäneet kylliksi dna:ta koko genomin avaamiseen.
Tököttiä on ilmeisesti pureskeltu sen pehmittämiseksi ennen käyttöä. Sitä on ehkä myös pureskeltu hampaiden puhdistamiseksi ja hammassäryn lievittämiseksi. Monista tököttipaloista on löydetty myös lasten hampaiden jälkiä, mikä voi viitata siihen, että lapset auttoivat tökötin pehmittämisessä.