Uusi tutkimus paljastaa: Näin Ötzi kuoli

Useita vuosia on oletettu, että yksi maailman parhaiten säilyneistä muinaisvainajista kuoli selkään ammuttuun nuoleen ja päähän kohdistuneeseen iskuun. Uudet kuvantamistulokset osoittavat, että hänen vammansa eivät olleetkaan tappavia.

Ötzi kärsi tuskallisen kuoleman, mutta hän ei kuollut vihollisen aseeseen.

© South Tyrol Museum of Archaeology/EURAC/Samadelli/Staschitz

Aina siitä asti, kun saksalainen aviopari yli 25 vuotta sitten löysi 5 300 vuotta vanhan ruumiin italialaiselta vuorelta, tutkijat ovat yrittäneet selvittää, mikä aiheutti mystisen kivikauden miehen kuoleman.

Ötzi tai Jäämies, kuten muumiota on sittemmin kutsuttu, on yksi maailman vanhimmista ja parhaiten säilyneistä muumioista.

Viime vuosina on arveltu, että Ötzi kuoli olkaan osuneeseen nuoleen ja päähän kohdistuneeseen iskuun, mutta nyt tutkimukset osoittavat, että vihollisen aseiden aiheuttamat vammat eivät olleet tappavia.

Nuolesta tuli pintanaarmu

Näin selitti Zürichin yliopiston antropologi Frank Rühli konferenssissa yhdysvaltalaisille antropologeille huhtikuun lopulla.

Hän esitteli tilaisuudessa_ omansa_ ja työtovereidensa uusimmat analyysit muinaisvainajan ruumiista. Ne perustuivat muun muassa röntgen- ja kerroskuvauksiin.

Rühli selitti, että nuolesta syntynyt haava oli pinnallisempi kuin aiemmin oli luultu ja että se ei ollut aiheuttanut suuria kudosvaurioita eikä verenvuotoa – verta oli tullut ehkä puoli kupillista. Ötzillä oli varmasti kovia kipuja, mutta nuoli ei häntä tappanut.

Paleltui hengiltä

Tutkimuksessa todettiin, että Jäämiehen kalloonkaan kohdistuneet iskut eivät kyenneet ottamaan häntä hengiltä, joten teoria siitä, että Ötzi olisi hakattu hengiltä, romuttui.

Uusien analyysien mukaan pään vammat vastaavat sitä, että Ötzi olisi kaatunut epätasaisella alustalla ja lyönyt päänsä.

Rühlin ja työtovereiden mukaan Jäämiehen kohtaloksi eivät suinkaan koituneet viholliset vaan sää.

”On todennäköisintä, että hän paleltui hengiltä”, tutkija toteaa.