Ikivanha tappo tuli päivänvaloon

Neandertalilainen murhattiin

Tietokonekuvaus osoitti 430 000 vuoden jälkeen, että nuori neandertalilainen kuoli saatuaan kaksi voimakasta iskua otsaansa.

perjantai 4. syyskuuta 2015

Nuori neandertalilainen kuoli, kun hän sai kaksi kovaa iskua otsaansa 430 000 vuotta sitten.

Kansainvälinen tutkijaryhmä pääsi muinoin raskaalla lyömäaseella tehdyn henkirikoksen jäljille, kun se tarkasteli ihmisjäännöksiä, jotka oli löydetty Pohjois-Espanjassa sijaitsevasta luolasta vuonna 1984.

Neandertalilaisen kallo tietokonekuvauksessa

Tutkimusta varten 52 osaan hajonneesta kallosta luotiin tietokonekerroskuvauksen avulla kolmiulotteinen koostekuva. Siinä näkyvät luuvauriot analysoitiin. Näin saatiin selville, että vasemman silmän yläpuoliset kaksi reikää olivat syntyneet samalla tavalla. Iskut olivat olleet tappavia, sillä reiät eivät olleet edes ehtineet alkaa kasvaa kiinni eli luutua.

Muiden samasta paikasta löydettyjen yksilöiden luista ei saatu tukea oletukselle, että kuoleman aiheutti maanjäristys tai suurpeto. Kyseessä täytyi siis olla surmatyö.

Neandertalilainen kuoli saman henkilön iskuihin

Kun neandertalilaisen kallonosat yhdistettiin tietokonemallissa, päästiin kahden vamman jäljille. Joku oli moukaroinut päätä niin, että otsaan oli tullut kaksi reikää. Reikien muodon lisäksi analysoitiin aseen tulokulma.

1: Reikien muodosta, koosta ja syntymissuunnasta on pääteltävissä, että uhria iski yksi ja sama henkilö yhdellä ja samalla lyömäaseella.

2: Tulokulmat kertovat, että reiät aiheutti kaksi erillistä, ilmeisesti peräkkäistä, iskua.

Neandertalilaisilla oli tunteet

Ehkä tämä neandertalilaisyksilö sai surmansa mustasukkaisuusdraamassa. Uusi tutkimus nimittäin viittaa siihen, että neandertalinihmisillä oli enemmän tunteita kuin tähän asti on uskottu. Lue lisää luolaihmisistä alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: