Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Olivatko neandertalilaiset älykkäitä?

Miten älykäs neandertalilainen oli?

Neandertalilainen eli neandertalinihminen kuvataan monesti nykyihmistä tyhmemmäksi. Se ei kuitenkaan nykytiedon valossa pidä paikkaansa. Miten älykkäitä neandertalinihmiset olivat?

Tuoreimman tiedon valossa näyttää siltä, että neandertalinihmistä ei ole pidetty aiheettomasti toisena älykkäänä ihmislajina. Se näet muistutti henkiseltä suorituskyvyltään ja käyttäytymiseltään nykyihmistä.

Neandertalilainen harrasti taidetta

Neandertalilaisten hyvin kehittyneelle kulttuurille oli ominaista esimerkiksi vainajien hautaaminen, ruoan valmistaminen sekä työkalujen ja vaatteiden valmistaminen.

Lisäksi he ilmaisivat itseään luovasti taiteen keinoin ja ilmeisesti käyttivät viestintään kieltä eli puhuivat.

Keskimääräistä älykkyysosamäärää voidaan vain arvella, mutta osa tutkijoista katsoo, että aivojen rakenne, perimä ja saavutukset paljastavat neandertalinihmisen kutakuinkin nykyihmisen kaltaiseksi älyköksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota