A. Austin

Muumioiden alaselkätatuonnit eivät ehkä olleet pelkkä koriste

Kahden egyptiläisnaisen muumiot osoittavat, että alaselän tatuoinnit olivat trendikkäitä jo yli 3 000 vuotta sitten.

Kukaan, joka kävi uimarannoilla 1990-luvun lopulla tai 2000-luvun alussa, tuskin välttyi huomaamasta tatuointeja nuorten naisten alaselässä.

Juuri ja juuri bikinihousujen yläpuolella pilkottava tribaalikuvio tai perhonen oli aikansa muoti-ilmiö, mutta sen historia ulottuu yllättävän kauas.

Tuore tutkimus osoittaa, että alaselkätatuoinnit tunnettiin jo faraoiden aikaisessa Egyptissä yli kolmetuhatta vuotta sitten.

Vanhaa egyptiläistä tatuointimuotia on tutkittu kahden muumioidun naisen ihosta. Muumiot on löydetty muinaisesta Deir el-Medinan kaupungista Niilin rannalta.

Infrapunatekniikka toi tatuoinnit esiin

Toinen muumioista löydettiin jo sata vuotta sitten, mutta naisen ihossa oleva musta kuvio havaittiin vasta jokin aika sitten.

Naisen alaselässä aivan pakaroiden yläpuolella on rivi timanttia muisuttavia kuvioita. Samaa kuviota on käytetty egyptiläisten hautakammioiden kattokoristeena.

Muumion alaselkätatuointi

Tietokoneella tehty rekonstruktion muumion tatuoinnista tuo esiin timanttimaisten kuvioiden nauhan. Samaa kuviota käytettiin hautokammioiden katossa. Tatuoinnin musta osa tuli esiin vain infrapunavalossa.

© A. Austin

Toinen muumio löydettiin vuonna 2019. Sen tatuointeja ei huomattu silmämääräisessä tutkimuksessa.

Alaselän mustekuviot tulivat kuitenkin esiin, kun muumiota tutkittiin infrapunavalossa. Tatuointi muistuttaa veden aaltoja ja kasveja.

Muumioiden tatuointeja tutkivat Anne Austin, joka on historian professori yhdysvaltalaisessa Missourin yliopistossa, ja Marie-Lys Arnette, joka on Egyptin taiteen ja arkeologian professori Johns Hopkins -yliopistossa.

Tatuoinnilla kivunlievitystä

Kasvit ja aallot viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että tatuoinnin inspiraationa on voinut olla Niilin ranta, josta egyptiläisnaiset etsivät lievitystä kuukautis- ja raskauskipuihin.

Aaltojen päällä on nähtävissä myös niin sanottu Horuksen silmä, joka egyptiläisessä mytologiassa symboloi eheyttä, terveyttä ja jatkuvuutta.

Muumion alaselkätatuointi

Tämä rekonstruoitu tatuointi tuli näkyviin vasta infrapunakameran kuvassa. Tutkijoiden mukaan kuvio esittää vettä ja kasveja, joiden yläpuolella on valvova Horuksen silmä.

© A. Austin

Tatuointeja on löydetty muumioista ennenkin. Ensimmäinen tatuonnilla koristeltu muumio löydettiin vuonna 1891. Sittemmin pelkästään Dier el-Medinan muinaiskaupungista on kaivettu esiin seitsemän tatuoitua muumiota, nyt tutkitut kaksi naista mukaan luettuina.

Osalla muumioista on tatuointeja kaulassa ja reisissä. Reisien koristeena on käytetty esimerkiksi egyptiläisen Bes-jumalan kuvaa. Bes-jumalaa pidettiin muun muassa raskaana olevien naisten suojelijana.

Nefertiti rintakuva

Nefertitin rintakuva löydettiin Akhenatenin pääkaupungista Amarnasta 6. joulukuuta 1912. Rintakuva on nykyisin Berliinin Neues Museum -museossa.

© Philip Pikart/Wikimedia

Lue myös:

Tutkijoiden mukaan kiinnostavaa on juuri tatuointien sijainti alaselän ja lonkkien alueella. Paikkaa ei ehkä valittu niinkään esteettisistä syistä, vaan tatuointien ehkä uskottiin lievittävän raskauteen ja synnytykseen liittyviä kipuja.

Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että tatuoituja naisten muumioita on löydetty toistaiseksi niin vähän, että kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei niiden perusteella voida tehdä.