Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marokosta löytyi ikivanha Homo sapiens

Marokkolaisesta luolasta löydetyt luut venyttävät nykyihmisen historiaa 100 000 vuodella ja kyseenalaistavat Itä-Afrikan aseman ”ihmiskunnan kehtona”.

Jean Jacques-Hublin

Marokkolaisesta luolasta löydetyt kallon, leuan ja muiden luiden kappaleet voivat pistää ihmisen kehityshistorian kokonaan uuteen uskoon.

Näin päättelee saksalais-marokkolainen tutkijaryhmä, joka julkaisi juuri hätkähdyttävän analyysin löydöstään Nature-lehdessä.

Luut on ajoitettu ainakin 300 000 vuoden ikäisiksi, joten ne ovat peräti 100 000 vuotta vanhempia kuin muut tähän mennessä löydetyt Homo sapiens -jäännökset.

Ihmiskunnan kehto uuteen uskoon

Tutkijat työskentelivät Jebel Irhoudin kaivauksilla paikassa, joka on aiemmin ollut luola.

© Shannon McPherron

Havainnolla on merkitystä ihmisen koko kehityshistorialle, sanoo Leipzigin Max Planck -instituutin paleoantropologi Jean-Jacques Hublin, joka osallistui fossiilien analysointiin.

”Tähän asti on ajateltu, että ihmiskunnan alkukoti olisi sijoittunut 200 000 vuoden taakse Itä-Afrikkaan, mutta uudet analyysimme osoittavat Homo sapiensin kehittyneen koko mantereella”, sanoo Hublin esimerkiksi phys.org-tiedesivustolle.

Tämä johtopäätös tekee nykyihmisen kehityshistoriasta paljon monimutkaisemman kuin on oletettu.

Tutun näköisiä ihmisiä

© Philipp Gunz

Ihmisfossiilit löytyivät Jebel Irhoudin kaivauspaikalta, ja niiden yhteydestä kaivettiin esiin myös eläinten luita ja kivityökaluja.

Tutkijat rekonstruoivat digitaalisesti kasvot, joista fossiilit olivat peräisin. Kun lopputulosta verrataan esimerkiksi neandertalinihmisiin, läheinen sukulaisuus meihin nykyihmisiin käy selkeästi ilmi.

”Tällaisia ihmiskasvoja voisi tulla vastaan kadulla vielä nykyäänkin”, sanoo Hublin.

Lue myös:

Muinaiset ihmiset

Supertietokone paljasti: Tässä ovat syyt neandertalinihmisen tuhoon

4 minuuttia
Muinaiset ihmiset

Tutkijat ratkaisivat arvoituksen: Näin ihminen valloitti maapallon

25 minuuttia
Muinaiset ihmiset

Ihmisen evoluutio: Elimistösi juoruaa menneisyydestä

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota