Aasialaisetkin olivat kuvataiteen uranuurtajia
Uusi ajoitus osoittaa Indonesian kalliomaalaukset yhtä vanhoiksi kuin eurooppalainen luolataide.

Taiteellisuus syntyi jo varhain
Ihmisellä oli kuvataiteen lahjat mukanaan jo, kun laji lähti levittäytymään Afrikasta muihin maanosiin. Näin tulkitsevat tutkijat indonesialais-australialaisen arkeologiryhmän raporttia, jonka mukaan Sulawesin saarelta löydetyt kalliomaalaukset ovat ainakin 39 900 vuotta vanhoja.
Tähän asti ainoat yhtä vanhat todisteet ihmisen tekemästä taiteesta ovat Espanjasta, Ranskasta ja Italiasta löydetyt luolamaalaukset 35 000–40 000 vuoden takaa.
Indonesian luolamaalaukset saivat lisää ikää
Niiden perusteella on esitetty, että ihmislajin taiteelliset kyvyt kehittyivät vasta Afrikasta muuton jälkeen.
Sulawesin 14 kalliomaalausta löydettiin jo 1950-luvulla, mutta silloin ne tulkittiin 10 000 vuotta vanhoiksi.
Uusi ajoitustekniikka osoitti vanhimman kuvista, ihmiskäden ääriviivoja esittävän maalauksen, vähintään 39 900 vuotta vanhaksi. Hirvisikaa kuvaava maalaus taas on 35 400 vuoden takaa, eli se kuuluu maailman vanhimpiin esittäviin taideteoksiin.
Uraani paljastaa maalausten iän
Indonesialaisten kalliomaalausten ikä selvitettiin kalkkikuplista, joita on ajan mittaan kertynyt maalausten pinnalle. Kuplat sisältävät uraania, joka tietyn ajan kuluessa hajoaa lyijyksi. Mittaamalla, miten suuri osa uraanista on hajonnut lyijyksi, voidaan päätellä, milloin maalaukset on tehty.
Uraania on sekä maalauksen alla olevassa kalliossa että sen päällä olevassa kalkkikerroksessa. Vertaamalla kerrosten ikää saadaan selville itse maalauksen ikä.
3D-esitys luolamaalauksista
Kuuluisat Chauvet’n luolan maalaukset löydettiin 1994. Parin vuosikymmenen ajan ainoastaan harvat ja valitut tutkijat saivat tutustua ainutlaatuisiin maalauksiin, sillä niiden pelättiin tuhoutuvan. Nyt 3D-tekniikka on mullistanut niiden tutkimisen. Tutkijat voivat nyt perehtyä maalauksiin missä päin maailmaa tahansa. Lue tästä miten.