Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

hulemalerier
Menneisyys - Muinaiset ihmiset

Aasialaisetkin olivat kuvataiteen uranuurtajia

Uusi ajoitus osoittaa Indonesian kalliomaalaukset yhtä vanhoiksi kuin eurooppalainen luolataide.

Taiteellisuus syntyi jo varhain

Ihmisellä oli kuvataiteen lahjat mukanaan jo, kun laji lähti levittäytymään Afrikasta muihin maanosiin. Näin tulkitsevat tutkijat indonesialais-australialaisen arkeologiryhmän raporttia, jonka mukaan Sulawesin saarelta löydetyt kalliomaalaukset ovat ainakin 39 900 vuotta vanhoja.

Tähän asti ainoat yhtä vanhat todisteet ihmisen tekemästä taiteesta ovat Espanjasta, Ranskasta ja Italiasta löydetyt luolamaalaukset 35 000–40 000 vuoden takaa.

Indonesian luolamaalaukset saivat lisää ikää

Niiden perusteella on esitetty, että ihmislajin taiteelliset kyvyt kehittyivät vasta Afrikasta muuton jälkeen.

Sulawesin 14 kalliomaalausta löydettiin jo 1950-luvulla, mutta silloin ne tulkittiin 10 000 vuotta vanhoiksi.

Uusi ajoitustekniikka osoitti vanhimman kuvista, ihmiskäden ääriviivoja esittävän maalauksen, vähintään 39 900 vuotta vanhaksi. Hirvisikaa kuvaava maalaus taas on 35 400 vuoden takaa, eli se kuuluu maailman vanhimpiin esittäviin taideteoksiin.

Uraani paljastaa maalausten iän

Indonesialaisten kalliomaalausten ikä selvitettiin kalkkikuplista, joita on ajan mittaan kertynyt maalausten pinnalle. Kuplat sisältävät uraania, joka tietyn ajan kuluessa hajoaa lyijyksi. Mittaamalla, miten suuri osa uraanista on hajonnut lyijyksi, voidaan päätellä, milloin maalaukset on tehty.

Uraania on sekä maalauksen alla olevassa kalliossa että sen päällä olevassa kalkkikerroksessa. Vertaamalla kerrosten ikää saadaan selville itse maalauksen ikä.

3D-esitys luolamaalauksista

Kuuluisat Chauvet’n luolan maalaukset löydettiin 1994. Parin vuosikymmenen ajan ainoastaan harvat ja valitut tutkijat saivat tutustua ainutlaatuisiin maalauksiin, sillä niiden pelättiin tuhoutuvan. Nyt 3D-tekniikka on mullistanut niiden tutkimisen. Tutkijat voivat nyt perehtyä maalauksiin missä päin maailmaa tahansa. Lue tästä miten.

Lue myös:

Fysiikka

LUETTELO: 8 keksintöä, joista voit kiittää Einsteinia

5 minuuttia
Ydinvoima

Torium ja suola tuottavat tehokkaasti energiaa

12 minuuttia
Elimistö

Kannattaako vesipulloa käyttää uudestaan?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota