Ihmissukuun on taas tyrkyllä uusi jäsen

Hirviluolan asukkaat poikkesivat rakenteeltaan muista ihmisistä.

Prehistoric human

Monet seikat viittaavat siihen, että nykyihminen ei ole ollut ainoa ihmislaji niin kauan kuin on oletettu. Australialaiset ja kiinalaiset tutkijat ovat löytäneet luita, jotka on yhdistetty ennen tuntemattomiin Etelä-Kiinan luolissa asuneisiin ihmisiin. Heitä oli olemassa vielä noin 11 500 vuotta sitten.

Vähintään viiden eri yksilön luurangon osissa näkyy piirteitä, joita ei esiinny tunnetuilla ihmistyypeillä. Löytöpaikan saaliseläinjäännösten mukaan Hirviluolan ihmisiksi nimettyjen kädellisten rakenne vaikuttaa omaperäiseltä yhdistelmältä moderneja ja vanhakantaisia ominaisuuksia. Heillä oli suuret kulmaluut, leveät poskiluut ja ohut aivokoppa kuten satojatuhansia vuosia sitten eläneillä ihmissuvun jäsenillä. Itse aivot olivat pienet, mutta otsalohko, joka osallistuu persoonallisuuden ja käyttäytymisen säätelyyn, oli yhtä iso kuin nykyihmisellä. Sen sijaan takaraivolohko, jolla on muun muassa tärkeitä havainnoimistehtäviä, oli kehittymättömämpi.

Tutkimuksia johtava Darren Curnoe uskoo, että Hirviluolan ihmiset kuuluivat ennen tuntemattomaan ihmissuvun kehityslinjaan. Osa tutkijoista katsoo kuitenkin, että kyse on nykyihmisen lajin sisäisestä ryhmästä. Mahdollinen dna-tutkimus voi ratkaista kiistan.

Useanlaisia aikalaisia

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan ihmiskunta on koostunut vain nykyihmisistä melko vähän aikaa. Rinnakkain elivät mm. denisinihmiset ja usein hobiteiksi kutsutut floresinihmiset. 200 000-vuotisen olemassaolonsa aikana nykyihmiset ovat saattaneet risteytyä eri seuralaistensa kanssa.