Ihmisen sukupuu muuttuu

1,8 miljoonaa vuotta vanhan kallon piirteet sekoittavat käsityksiä ihmislajien sukupuusta.

human skull three species

Sortuneesta luolasta Georgiasta löytynyt pääkallo on käynnistänyt kiivaan keskustelun ihmislajien suhteista. Ihmislajeja onkin ehkä ollut luultua vähemmän.

Erilaisia kalloja samalta ajalta

David Lordkipanidzen johtamat Georgian kansallismuseon arkeologit löysivät 2005 Dmanisin kaupungin läheltä tähän asti ainoan täydellisen Homo erectuksen eli pystyihmisen kallon. Tutkimus on paljastanut siitä paljon piirteitä, jotka on ennen liitetty muihin ihmislajeihin. Dmanisista on aiemmin löydetty neljä muuta hyvin erinäköistä ihmisen kalloa, joiden on oletettu kuuluneen eri lajien edustajille. Kallot ovat kuitenkin samalta ajalta eli 1,77–1,85 miljoonan vuoden takaa, joten monien tutkijoiden mukaan niiden täytyy olla samaa lajia.

Sukupuu uusiksi

Jos Dmanisin ihmiset edustavat samaa lajia, Homo erectuksen kallonmuoto ja kasvonpiirteet vaihtelivat paljon enemmän kuin nykyihmisen. Kaikki tutkijat eivät tätä niele.

Pieniaivoinen kuin Homo habilis Pitkäkasvoinen kuin Homo erectus Isohampainen kuin Homo rudolfensis

Dmanisin kallo on saanut tutkijat uskomaan, että ennen omina lajeinaan pidetyt Homo erectus, Homo habilis ja Homo rudolfensis ovat kaikki yhtä ja samaa lajia.