clovis

Esi-intiaanit popsivat kameleita ja karhuja

13 000 vuotta vanhat työkalut juoruavat kivikauden ravinnosta.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Kameli, hevonen, lammas ja karhu. Ainakin tämäntyyppiset isot nisäkkäät kuuluivat Pohjois-Amerikassa vaikuttaneen kivikautisen Clovisin kulttuurin ihmisten ruokalistalle 13 000–13 500 vuotta sitten. Saalis paloiteltiin kivityökaluilla, joita hiljattain löytyi 83 kappaletta tiiviisti yhteen kuoppaan aseteltuna. Esineet sijaitsivat vain puolen metrin syvyydessä Coloradossa Boulderin kaupungin lähistöllä sijaitsevan tilan mailla.

Saaliseläimet on pystytty päättelemään analysoimalla työkaluista löytyneitä proteiinien jäämiä. Koska sukulaislajien proteiinit muistuttavat toisiaan, analyysitulos ei kuitenkaan kerro tarkkaa lajia vaan esimerkiksi alalahkon. Analyysi paljasti ensimmäistä kertaa kamelieläinten proteiinia. Kamelieläimet kehittyivät Pohjois-Amerikassa ja levisivät sieltä muualle. Toinen harvinainen proteiini oli peräisin hevoseläimestä. Sitä on tavattu Clovisin kulttuurin yhteydessä vain kerran tätä ennen.

Taidokas kaksiteräinen veitsi

Clovisin kulttuurin työkalulöytöjä on tehty vain muutama. Nyt esiin kaivettu harvinaisen rikas kätkö käsitti erilaisia piistä valmistettuja veitsiä, kirveitä ja kaapimia. Yksi vaikuttavimmista esineistä on kaksiteräinen soikea veitsi, joka muistuttaa suuresti aikaisemmin Yellowstonen kansallispuistosta löydettyä teräasetta. Yhdennäköisyys on niin suuri, että tutkimuksia johtanut Coloradon yliopiston antropologian professori Douglas Bamforth pitää niitä saman ihmisen tekemänä.

Bamforthin mukaan työkalut kätkettiin melko pian niiden valmistamisen jälkeen. Kätkijän tai kätkijöiden oli ehkä tarkoitus palata myöhemmin hakemaan esineitä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: