Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egtvedin tyttö yläkuva
Menneisyys - Muinaiset ihmiset

Pronssikauden tyttö kiersi maita topless-tanssijattarena

Yksi Tanskan esihistorian kuuluisimmista henkilöistä, niin sanottu Egtvedin tyttö, saattoi olla kiertävä rituaalitanssija. Uudet kemialliset analyysit ovat paljastaneet pronssikauden tytön alkuperän ja asuinpaikat.

3 400 vuotta sitten nuori nainen kuoli ja haudattiin ylellisesti varusteltuun hautakumpuun eteläjyllantilaisen Egtvedin kaupungin maille. "Egtvedin tytön" hauta löydettiin jo vuonna i 1921, mutta vasta nyt tutkijat ovat pääseet jyvälle siitä, kuka tyttö oli.

Pronssikauden tyttö, joka oli kuollessaan vain 16–18-vuotias, laskettiin hautaan puettuna naruhameeseen ja navan paljastavaan villaiseen paitaan. Paljaan mahan päällä lepäsi iso pyöreä solki, joka oli koristeltu spiraalein. Se symboloi Aurinkoa, joka näytteli suurta osaa pronssikauden uskonnossa.

Egtvedin tyttö heitteli ehkä voltteja vähäpukeisena

Juuri vaatetus antaa viitteitä siitä, kuka tyttö oli. Samantyyyppisiä naruhameita esiintyy pienillä pronssikautisilla naisfiguureilla. Figuurien naiset ovat puolialasti ja näyttävät olevan tekemässä siltaa tai volttia taaksepäin. Tutkijat olettavatkin siksi, että Egtvedin tyttö on saattanut olla aurinkokultin rituaalitanssija.

Egtvedin tyttö on saattanut tanssia puolialastomana, kuten tämä pronssikautinen akrobaatilta vaikuttava naishahmo.

Kun Egtvedin tytön hiuksien, kynsien ja hampaiden strontium analysoitiin, selvisi, että hän ei ollut syntynyt Tanskassa. Todennäköisesti hän kasvoi satojen kilometrien päässä sieltä Schwarzwaldissa Lounais-Saksassa ja matkusteli usein kahden viimeisen elinvuotensa aikana.

Tyttö kiersi uskonnollisia seremonioita

Paikasta toiseen usein siirtyminen tukee teoriaa siitä, että Egtvedin tyttö oli tanssijatar tai papitar, joka on saattanut matkustaa ympäriinsä osallistuakseen uskonnollisiin seremonioihin. Toinen mahdollisuus on, että tyttö oli Saksan alueella eläneen mahtimiehen tytär, joka saapui Tanskaan avioituakseen jonkun sikäläisen päällikön kanssa.

Egtvedin tytön kuolinsyy on arvoitus

Uudet analyysitulokset eivät ainoastaan osoita, että Egtvedin tyttö oli varmasti Saksan alueelta kotoisin. Ne ovat saaneet tutkijat myös pohtimaan, millainen oli tytön terveys. Sukella Egtvedin tytön kuoleman arvoitukseen artikkelissa:

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota